Skip to main content

Οι Βούλγαροι κατακτούν την Ανταρκτική - Αναχώρησε η αποστολή

Η αποστολή των ειδικών έχει στόχο να ξεπαγώσει την βουλγαρική βάση που φέρει το όνομα Άγιος Κλίμεντ Όρχιντσκι στην Ανταρκτική.

Η πρώτη ομάδα της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής στην Ανταρκτική αναχώρησε ήδη για την παγωμένη ήπειρο. Στόχος της αποστολής είναι να ξεπαγώσει και να προετοιμάσει για τα επόμενα στάδια τη βουλγαρική βάση του Πόλου που φέρει το όνομα Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι.

Η ομάδα αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Σόφιας και ακολουθεί τη διαδρομή Σόφια – Άμστερνταμ – Σαντιάγο της Χιλής – Πούντα Αρένας – Νησί Λίβινγκστον. Αυτό ανακοινώθηκε από το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής του οποίου ο διευθυντής, καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ, ηγείται των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική.

Οι ερευνητές που έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι στον Πόλο είναι ο μηχανικός-ηλεκτρολόγος Κονστανίν Νέντεφ, ο διοικητής της βουλγαρικής βάσης “Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι” Ατάνας Πελτέκοφ, οι ειδικοί σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης Πέτρα Τριλίντσεφ, Κάμεν Νέντκοφ, Πέταρ Σαποντζίεφ, η γεωγράφος Τεμεν Όζκα Σπασόβα, η σεισμολόγος Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα, ο δερματολόγος Ιβάν Μπογδάνοφ, η ακτινολόγος Βικτόρια Νεντιαλκόβα και ο βιολόγος Ατίλα Μαρκόφ.

Στις 5 Νοεμβρίου η ομάδα της Βουλγαρικής Αποστολής στην Ανταρκτική πραγματοποίησε σεμινάριο στο Αχελόι, στο οποίο παρευρέθηκαν συμμετέχοντες στην 31η Βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική και αξιωματικοί του ερευνητικού πλοίου “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος”, το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου για την Ανταρκτική.

Οπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ το πλοίο θα αναχωρήσει από τη Βάρνα για την αποστολή του στην Ανταρκτική, όπου αναμένεται να φτάσει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023.

Στις 11 Νοεμβρίου, σε παραδοσιακή τελετή, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ παρέδωσε την εθνική σημαία της χώρας στους συμμετέχοντες στην 31η βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική.