Skip to main content

Η Βουλή ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ένωσης Κεντρώων. Κατά συνείδηση ψήφος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην ονομαστική ψηφοφορία (στην οποία υπήρχαν πολλοί απόντες βουλευτές, κυρίως από τη ΝΔ) συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές.

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ένωσης Κεντρώων, και 19 βουλευτές της ΝΔ (ψήφισαν κατά συνείδηση). «Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (πλην Ζουράρι, Παπαχριστόπουλου κσι Κουντουρά, ενώ ο Π. Καμμένος απείχε), η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής».

Ανέφερε δε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όφειλε να έχει γίνει πριν από χρόνια και ζήτησε συγγνώμη που η νομοθετική αυτή η ρύθμιση δεν ήρθε νωρίτερα στη Βουλή.

Εξάλλου, η συζήτηση στην Ολομέλεια χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους.

«Αν υπήρχε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για νομοσχέδιο τομή που κατοχυρώνει αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε υπέρ του νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών.

Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εισηγήθηκε από την Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας, με αιχμή το «αποσπασματικό νομοσχέδιο» για το Σύμφωνο Συμβίωσης, την κυβέρνηση για ατολμία.

Το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι «αξιακά ετερόκλητη» ή τελικώς είναι «αξιακά ομοιογενής», έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή την αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, στο Σύμφωνο Συμβίωσης.