Skip to main content

Η βραδιά που ένα ολόκληρο έθνος ενώθηκε για το ακατόρθωτο (video)

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Ελλάδα τρέλανε τους πάντες ανεβαίνοντας στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο πίνακας δείχνει 56:00. Νωρίτερα ο Γιούρκας Σεϊταρίδης από τα δεξιά ετοιμάζεται να σεντράρει αλλά ο νεαρός τότε Κριστιάνο Ρονάλντο κόβει την προσπάθειά του παραχωρώντας κόρνερ για την Ελλάδα.

Ο Άγγελος Μπασινάς ετοιμάζεται να το εκτελέσει, από την ίδια θέση όπως τρία βράδια πριν ο Βασίλης Τσιάρτας. Ο χρόνος παγώνει ξανά, οι Κοστίνια - Ρικάρντο Καρβάλιο μοιάζουν λίγοι για να σταματήσουν τον Άγγελο Χαριστέα και η μπάλα από το κεφάλι του καταλήγει στα δίχτυα του Ρικάρντο.

«Στο 56', ο Άγγελος Μπασινάς πάει να εκτελέσει το κόρνερ, έχουν βγει όλοι μπροστά... γκολ, γκολ, γκολ, το κάρφωσε, γκολ ο Χαριστέας, τρελαίνει το da Luz, τρελαίνει την Ελλάδα, θα μα τρελάνουν όλους!»

Είναι η βραδιά της 4ης Ιουλίου του 2004 όταν ένα ολόκληρο έθνος ενωμένο παίζει... άμυνα για περίπου 40 λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έπος του ελληνικού αθλητισμού.

«Να το, τελείωσε, είναι αλήθεια, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, σφύριξε ο Μερκ, ποιος θα το πίστευε, το όνειρο, το μεγάλο ταξίδι για την Ιθάκη κλείνει όμορφα εδώ στη Λισαβώνα...».

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Ελλάδα τρέλανε τους πάντες. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου με 23 ποδοσφαιριστές και ενορχηστρωτή τον Ότο Ρεχάγκελ να ανεβάζουν την «γαλανόλευκη» στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κερδίζοντας με 1-0 την διοργανώτρια Πορτογαλία στον τελικό του Euro.

Απολαύστε παρακάτω ξανά και ξανά την μεγάλη βραδιά του «da Luz»: