Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021
x

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι σε Χαλκιδική και Θάσο για την κατάσταση - Θρίλερ με το πότε θα μπει η Ελλάδα στη βρετανική πράσινη λίστα

Πριν από περίπου έναν μήνα οι αυθόρμητες απαντήσεις Βρετανών πως η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις επιλογές τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές γεννούσαν προσδοκίες για μια σημαντική έλευση τουριστών από την Αγγλία. Οι Βρετανοί, άλλωστε, μετά τους Γερμανούς, αποτελούν μία από τις βασικότερες τουριστικές δεξαμενές εσόδων για τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: Επίσημο: Χωρίς την Ελλάδα η βρετανική πράσινη λίστα - Πορτοκαλί και η Πορτογαλία

Δεν είναι τυχαίο πως στη χώρα μας το 2019 έκαναν διακοπές 3,4 εκατ. Βρετανοί, ήτοι το 11,2% επί του συνόλου των 31,34 εκατ. τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα την εν λόγω χρονιά.

Αναφορικά με τα έσοδα που αποκόμισε η χώρα μας από τους Βρετανούς τουρίστες άγγιξαν τα 2,56 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά δεν επαληθεύονται

Ωστόσο οι προσδοκίες για την τρέχουσα χρονιά φαίνεται να μην επαληθεύονται καθώς ούτε και χθες προστέθηκε στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Μεγάλης Βρετανίας η χώρα μας. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ακύρωση τουριστικών πακέτων, μέχρι τις 13 Ιουνίου, από την TUI UK. Η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σημειώνεται πως η Βρετανία από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια, στις 17 Μαΐου, έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Οι χώρες κατηγοριοποιούνται στην «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» λίστα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη.
 
Το πότε θα καταφέρει να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας εξελίσσεται, πλέον, σε θρίλερ. Η μεταφορά της χώρας από το πορτοκαλί που είναι σήμερα στο σύστημα "traffic light system" θα σημάνει πως οι επισκέπτες που θα επιστρέφουν από τη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα.

Οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας περιμένουν να «πρασινίσει» η χώρα
 
«Η Ελλάδα παραμένει στην "πορτοκαλί" ζώνη, αν δεν περάσει γρήγορα στην πράσινη, πολύ φοβάμαι πως δεν θα έρθουν Βρετανοί στη χώρα μας», υπογραμμίζει στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, υπογραμμίζοντας πως το 2019 στη Θάσο έκαναν διακοπές περισσότεροι από 30.000 Άγγλοι τουρίστες και φέτος επί του παρόντος όλα μοιάζουν ρευστά, με τις κρατήσεις να ακυρώνονται ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 στα τέλη Ιουνίου το αεροδρόμιο της Καβάλας είχε κάθε εβδομάδα 100 πτήσεις ενώ για το αντίστοιχο φετινό διάστημα οι προγραμματισμένες πτήσεις είναι 20 με 25 την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν λίγες πτήσεις από Τσεχία και Πολωνία, ενώ μικρή κινητικότητα καταγράφεται και από τη Γερμανία.

Μπορεί οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής να πόνταραν στους Βρετανούς τουρίστες για φέτος το καλοκαίρι όμως οι ελπίδες τους φαίνεται να μην επαληθεύονται άμεσα. «Όλα είναι στον αέρα, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, περιμένουμε πότε θα μπει η χώρα μας στη βρετανική πράσινη λίστα. Ενδιαφέρον από Βρετανούς υπάρχει αλλά δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η ανακοίνωση της αγγλικής Jet2 που μετέθεσε την έναρξη των πτήσεων προς το αεροδρόμιο Μακεδονία για τις 24 Ιουνίου», τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως, εάν δεν πρασινίσει η περιοχή, η αγγλική εταιρεία δεν αποκλείεται να μεταθέσει την παραπάνω ημερομηνία για αργότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Λασπά, «η όποια κίνηση αυτό το διάστημα είναι από λίγους Γερμανούς, Βαλκάνιους αλλά και τους Έλληνες του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι βέβαια κατά κύριο λόγο μένουν στις εξοχικές τους κατοικίες.

Σημειώνεται πως επί του παρόντος λειτουργούν λίγα από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με την πλειονότητα αυτών να ανοίγουν τις πύλες τους στα τέλη Ιουνίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ