Skip to main content

Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τη χρήση βίας από το καθεστώς Μαδούρο

Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες, υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

"Η άρνηση του καθεστώτος να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη οδηγεί σε μια κλιμάκωση των εντάσεων", ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

"Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες και τους βουλευτές που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διανείμουν τη βοήθεια", επέμεινε.

"Ανησυχητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ταραχές, πράξεις βίας και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων και ανάμεσα στην αυτόχθονη κοινότητα Πεμόν. Απαιτούμε επιμόνως από τις δυνάμεις της τάξης και τα όργανα ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την καταφυγή στη βία και να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας", είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει προς τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε εξάλλου η Μογκερίνι.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ για το 2018-19 ως ανθρωπιστική και ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε.

"Υπενθυμίζουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη για όσο χρειαστεί, να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και να εργαστούμε με πιο στέρεους και πιο περιεκτικούς συντονιστικούς μηχανισμούς υπό τη διοίκηση των αρμόδιων θεσμών των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας", ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι στη δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Οι αιτίες της σημερινής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι πολιτικές και θεσμικές, η επίλυση άρα δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή απόρριψη και την καταδίκη μας της βίας και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή", επέμεινε η Μογκερίνι.

"Ο λαός της Βενεζουέλας έχει υποφέρει ήδη αρκετά. Είναι καιρός να τους αφήσουμε να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ανανεώνουμε με δύναμη την έκκλησή μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών", ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.