Skip to main content

Οι Βρυξέλλες ζητούν εξηγήσεις για τις ακυρώσεις πτήσεων από τη Μόσχα

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να ενημερωθεί η Ε.Ε. από τη Ρωσία για τις προθέσεις της περί ακυρώσεων πτήσεων πριν παρθούν τα ανάλογα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει, πριν λάβει μέτρα, αν τα εμπόδια που δημιουργούνται από τη Ρωσία στις αεροπορικές συνδέσεις αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο μεταξύ, μία πτήση της Air France από το Παρίσι στη Μόσχα ματαιώθηκε σήμερα καθώς δεν δόθηκε το πράσινο φως από τη Ρωσία για αλλαγή δρομολογίου ώστε η πτήση να αποφύγει να περάσει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, έγινε γνωστό από την εταιρεία. Η προηγούμενη πτήση από το Παρίσι στη Μόσχα είχε ματαιωθεί για τους ίδιους λόγους προχθές, Τετάρτη.

Ωστόσο η Ρωσία επέτρεψε σήμερα σε πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας. Χθες η Ρωσία είχε αρνηθεί να εγκρίνει την ίδια παράκαμψη για τη χθεσινή πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα, με αποτέλεσμα η πτήση να ματαιωθεί.

Ο ιστότοπος της ρωσικής εφημερίδας RBC Daily ανέφερε πάντως αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ πως, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα αρνήθηκε χθες την πρόσβαση στην πτήση της Air France και σε εκείνη της Austrian Airlines, η Ρωσία πρόκειται να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πτήσεις να φθάνουν και να αναχωρούν παρακάμπτοντας τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.
H RBC Daily, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Μεταφορών, ανέφερε πως η Ρωσία θα δώσει σύντομα επίσημη έγκριση σε πτήσεις προς και από τη Μόσχα οι οποίες παρακάμπτουν τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χθεσινά προβλήματα οφείλονταν σε τεχνικούς λόγους, καθώς τα νέα δρομολόγια χρειάζονταν επεξεργασία.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας της Ρωσίας, η Rosaviatsiya, συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ για να συζητήσει τις άδειες αυτές, είπε στην RBC μια άλλη πηγή.

Η Rosaviatsiya δεν ήταν άμεσα σε θέση να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα. Το υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε σήμερα πως η ΕΕ, συνιστώντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τη Λευκορωσία, επιδεικνύει «ανεύθυνη» συμπεριφορά, η οποία «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών».

Το κλείσιμο «των δρομολογίων που ακολουθούν εκατοντάδες πτήσεις (...) δημιουργεί κολοσσιαία προβλήματα στους πολίτες», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα στο Facebook.
«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να μάθουν να παίρνουν μέτρα που είναι αληθινά φτιαγμένα για την ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα, κατά την άφιξη του για μια σύνοδο με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στη Λισαβόνα: «Είχαμε πληροφορίες για τα εμπόδια τα οποία εμποδίζουν ευρωπαϊκά αεροπλάνα να απογειωθούν και να προσγειωθούν στη Μόσχα, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στην κυκλοφορία. Όμως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνεται κατά περίπτωση (...) ή για μια γενική κατευθυντήρια οδηγία των ρωσικών αρχών ώστε να υποχρεωθουν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία».

«Εξετάζουμε την κατάσταση, όμως ειλικρινά οφείλουμε να περιμένουμε και να δούμε για να πάρουμε μέτρα», εξήγησε.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης υφίσταται πάντα με τη Ρωσία», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ουκρανία, τέλος, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του υπουργείου Υποδομών, ότι από αύριο, 29 Μαΐου, θα απαγορεύσει να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της όλα τα αεροπλάνα που είναι νηολογημένα στη Λευκορωσία.

Το Κίεβο έχει απαγορεύσει της πτήσεις προς και από τη Λευκορωσία από προχθές, Τετάρτη, μετά την υποχρεωτική προσγείωση το σαββατοκύριακο στο Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair που κατευθυνόταν από την Αθήνα στη Λιθουανία και τη σύλληψη του διαφωνούντα λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε σ' αυτή.

«Η κυβέρνηση σκλήρυνε τις 'αεροπορικές κυρώσεις' σε βάρος λευκορωσικών αεροπλάνων», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

«Οι περιορισμοί στις πτήσεις στο λευκορωσικό εναέριο χώρο και στις πτήσεις τράνζιτ από λευκορωσικές εταιρείες είναι απαραίτητα βήματα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ