Skip to main content

Οι ξένοι διαχειριστές ανησυχούν για την ελληνική οικονομία

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί μεταξύ των ξένων διαχειριστών για το κλίμα πόλωσης που αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί μεταξύ των ξένων διαχειριστών για το κλίμα πόλωσης που αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Κι αυτός είναι – σύμφωνα με τους αναλυτές - ένας από τους βασικούς λόγους που δεν υποχωρούν τα spreads στα ελληνικά ομόλογα και κατ' επέκταση δεν μειώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας, κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Η Moody's, που στις 22 Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τα υπεσχημένα, τόσο ως προς τις συντάξεις όσο και ως προς τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα έχει επίπτωση – πέραν όλων των άλλων και - στην επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι υπ' αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται η επόμενη έξοδος να πάει ακόμα και για τις αρχές του 2019 και βλέπουμε.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές ανησυχούν και για το κλίμα σκανδαλολογίας που αναθερμαίνεται. Για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ξαναζεσταίνεται η ιστορία της Novartis από το φθινόπωρο. Ως γνωστόν ο φάκελος έχει επιστραφεί από τη Βουλή στη δικαιοσύνη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν εξελίξεις. Επίσης αφήνεται να εννοηθεί από τα ίδια στελέχη ότι θα υπάρξουν νέα δεδομένα και για άλλες υποθέσεις. Όλα τα παραπάνω δείχνουν να λειτουργούν ανασταλτικά για το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο το οικονομικό επιτελείο έχει υπόψη του, αλλά δηλώνει αδυναμία για να κάνει κάτι αποτρεπτικά.