Skip to main content

«Η χώρα δεν μπορεί να ζει με πολιτικές παραισθήσεις»

«Μέσω του ΕΣΠΑ του Δ’ ΚΠΣ έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1,2 δισ.ευρώ», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Voria.gr ο υπουργός.
«Στην πολιτική δέκα μέρες  είναι μεγάλο διάστημα και μπορούν να αλλάξουν τα πάντα» , υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr,  ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στη Β’ Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα, επικαλείται πολλά παραδείγματα του παρελθόντος, όπου οι δημοσκοπήσεις ανετράπησαν από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι είναι οξύμορο την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μιλάει για καταστροφή,  να υπόσχεται  παροχές. Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Β’ Αθήνας παραδέχεται ότι υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν το φιλότιμο των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Συνέντευξη στη Voria.gr και τον Γιάννη Κουρτάκη

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα αν δεν ανοίγει στην καλύτερη περίπτωση παραμένει η διαφορά σταθερή. Ελπίζετε σε κάποιο θαύμα; Τι μπορεί να αλλάξει την τελευταία εβδομάδα;

Στην πολιτική δέκα ημέρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Δίνουμε μία μεγάλη μάχη και πιστεύω ότι ο καλύτερος οιωνός είναι η ίδια η προσπάθεια. Η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται και τα δεδομένα αλλάζουν. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, που τελικά θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα οριστικοποιήσει τις επιλογές του την τελευταία στιγμή. Άλλωστε η παγκόσμια πολιτική ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα μεγάλων ανατροπών. Ως φοιτητής έζησα από κοντά τις εκλογές του 1992 στη Μεγάλη Βρετανία με τον Μέιτζορ όπου τα exit polls έβγαλαν αντίθετο αποτέλεσμα. Σας θυμίζω, επίσης, τις εκλογές στη Γερμανία με  τον Στρέντερ και στην Ισπανία με τον Αθνάρ. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα. Στις εκλογές του 2000 είχαμε δύο αλλεπάλληλες ανατροπές με την διάψευση των exit polls. Δίνουμε αυτή την στιγμή μία μεγάλη πολιτική μάχη. Επενδύουμε σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Σε δύσκολες εποχές επιλέγουμε τον δρόμο της ευθύνης, τον δρόμο της Ευρώπης. Αφήνουνε τους άλλους να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανευθυνότητας της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.

Ζητάτε από τους πολίτες θυσίες, θυσίες, θυσίες. Γιατί να σας ξαναψηφίσουν;

Η χώρα μας δεν μπορεί να ζει με πολιτικές παραισθήσεις. Δεν μοπρεί κανείς σοβαρός πολιτικός να υποστηρίζει από την μία ότι η χώρα είναι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και παράλληλα ο ίδιος ο πολιτικός να υπόσχεται παροχές, να ωραιοποιεί την κατάσταση και να χαϊδεύει αυτιά. Αν ακούσετε τα ραδιοφωνικά σποτάκια του ΠΑΣΟΚ αυτό αντικατροπτίζουν αυτή την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο χθες. Η Ελλάδα, καθώς περνούν τα χρόνια, προχωρεί προς τα μπρος. Πληθαίνουν οι πολίτες που είναι έτοιμοι να σκεφτούν όπως άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες σε πιο προηγμένα κράτη. Όπως σας είπα επενδύουμε στους πολίτες που θέλουν την αλήθεια. Στηριζόμαστε σε αυτούς που θέλουν τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς. Η αλήθεια έχει μεγάλη δύναμη. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας σε αυτές τις εκλογές.

Μετά από πεντέμισι χρόνια η καθημερινότητα γίνεται δυσκολότερη, οι συνθήκες για πολλούς χειροτερεύουν, η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε.
Τι έχετε να πείτε στον κόσμο που σας βλέπει στον δρόμο στις γειτονιές της Β΄ Αθήνας;

Θα είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι όλα έγιναν τέλεια. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν το φιλότιμο των ψηφοφόρων μας. Δεν διστάσαμε και κάναμε την αυτοκριτική μας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τα λάθη μας και πήρε επάνω του και ευθύνες που δεν του ανήκουν. Παράλληλα όμως μιλάμε και για το έργο μας. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια έγινα πολλά και σημαντικά. Προχωρήσαμε –παρά τις αντιδράσεις- στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προχωρήσαμε στις στρατηγικές συμμαχίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, πετύχαμε την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, αλλά και της Ολυμπιακής, που είχα προσωπικά την ευθύνη  Σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκαμε απέναντί μας την αντιπολίτευση. Κριτικάροντας όχι επειδή δεν προχωρούσαμε γρήγορα, αλλά επειδή είχαμε το θάρρος να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Αυτήν την διαφορά τονίζουμε στην προεκλογική μας εκστρατεία. Δεν φοβόμαστε την σύγκριση. Απέναντί μας έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που σε κάθε μεταρρύθμιση ήταν προσκολλημένο στην αδράνεια και στο χθες. Ένα ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι σε όλα.. Ένα ΠΑΣΟΚ που μας κάνει κριτική για την ανεργία γιατί εν μέσω κρίσης είναι στο 9% όταν εκείνο την παρέδωσε μετά τους Ολυμπιακούς στο 11,5%. Ένα ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε το έλλειμμα  χωρίς την κρίση στο 8%,όταν σήμερα είναι 5%-6%. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν νιώθει την ανάγκη να πει τίποτα για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για το σκάνδαλο των όπλων. Ένα ΠΑΣΟΚ αμετανόητο.

Ολοι οι Υπουργοί Ανάπτυξης παλεύουν, ματαίως, με το τέρας της ακρίβειας. Είστε ευχαριστημένος με ότι πετύχατε ή πιστεύετε ότι χάσατε όπως όλοι οι άλλοι μία ακόμα μάχη;  Μια από τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας είναι η ακρίβεια. Αλήθεια, ως υπουργός Ανάπτυξης είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που επιτύχατε;

Κάναμε συγκεκριμένα πράγματα με ορατά αποτελέσματα. Από τον Αύγουστο 2008 και μετά έχουμε πάνω από 30.000 ανακλήσεις αυξήσεων ή μειώσεις τιμών σε αντίστοιχους κωδικούς, δηλαδή πολύ περισσότερες σε σύγκριση με τις αυξήσεις (σε 6.700 περίπου κωδικούς) που καταγράφονται το ίδιο διάστημα. Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, τον Απρίλιο του 2009 σημειώθηκαν μειώσεις στις τιμές 160 βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 (της τάξεως του 0,2%). Στον τομέα του γάλακτος με τις θεσμικές μας παρεμβάσεις (διαχωρισμός φρέσκου και παστεριωμένου γάλακτος, αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος ) δημιουργήσαμε τις συνθήκες για σημαντική μείωση των τιμών του γάλακτος από τις βιομηχανίες. Στα πετρελαιοειδή, παρά την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, πήραμε μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος. Για πρώτη φορά τοποθετούνται ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, καθιερώθηκαν ήδη κοστολογικοί έλεγχοι, ενώ εγκαθίστανται και αυτόματοι πωλητές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών όλο το 24ωρο. Υλοποιούμε και το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών με στόχο την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους μέσα σε ένα διαφανές τοπίο. Γίνανε προσπάθειες και χρειάζονται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι ένας διαρκής αγώνας. Οι τιμές δεν πέφτουν με διαταγές όπως αφήνει να εννοηθεί η αντιπολίτευση. Ακολουθούμε, παρά τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες, τις μεθόδους και τις παρεμβάσεις που ακολουθούν και άλλα κράτη της ΕΕ.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα επανεξετάσει το θέμα της Ολυμπιακής. Προσωπικά, θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια να επιστρέψει ο (πρώην) εθνικός αερομεταφορέας στο κράτος;

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διευκρινίσει τη θέση του ή μάλλον, ποιά από τις θέσεις του για την Ολυμπιακή ισχύει. Στο θέμα της Ολυμπιακής υπάρχουν αντιφάσεις. Η κ. Δαμανάκη άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, ο κ. Ευθυμίου ότι θα αποκρατικοποιηθεί ένα μέρος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ μίλησε για συμμετοχή του δημοσίου, ενώ ο κ. Χρυσοχοίδης την επομένη σε ραδιοφωνική παρέμβαση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επί ΠΑΣΟΚ έγιναν τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες πλήρους ιδιωτικοποίησης και οι ίδιοι άνθρωποι κατήγγειλαν την δική μας επιτυχημένη προσπάθεια. Εμείς δώσαμε μια ξεκάθαρη και βιώσιμη λύση σ’ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την Ελλάδα επί τρεις δεκαετίες και έφτασε να φορτώνει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων ζημία ενός εκατ. ευρώ την ημέρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν και στα χρέη ας το πει ξεκάθαρα.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αφήσατε τους μικρομεσαίους στην τύχη τους. Τι απαντάτε;

Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, έχουν χρηματοδοτηθεί από την αρχή του χρόνου σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος δανείων να υπερβαίνει τα 4,6 δις ευρώ και έχουν διασφαλισθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, καθώς όρος του προγράμματος είναι η διατήρηση του προσωπικού. Κι αυτό ενώ στην αρχή του προγράμματος το ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν πάνω από 600-700 επιχειρήσεις! Μέσω του Γ’ ΚΠΣ, έχουν χρηματοδοτηθεί 22.600 επενδυτικά προγράμματα, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν εμμέσως από επιπλέον δράσεις, όπως οι επιχειρήσεις που διασυνδέθηκαν στο δίκτυο φυσικού αερίου μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους, ή οι 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβαν συμβουλευτικές υπηρεσίες από τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, πάμε για απορροφήσεις της τάξεως του 107% για όλο το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006), όταν ο ρυθμός απορρόφησης το 2004 (μετά από τέσσερα χρόνια που είχε τρέξει το πρόγραμμα), ήταν εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 14,7%. Μέσω του ΕΣΠΑ, του Δ’ ΚΠΣ, έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1,2 δις €, εκ των οποίων τα 930 εκ € αφορούν την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων. Οι δράσεις αυτές αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, την γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, την πράσινη οικονομία, τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και εκτός των άλλων ωφελειών τους μπορούν να δώσουν και μια ένεση ρευστότητας για την αγορά. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θέλει η πλευρά της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο.