Skip to main content

Η ζωή στο CERN: Φοιτητές του ΑΠΘ περιγράφουν τη μοναδική εμπειρία

Νυν και πρώην μέλη της ομάδας μιλούν στη Voria.gr για τη ζωή τους στο CERN στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου επιστημόνων που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ζήσει τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στα πειράματα του CERN χάρη στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που μετράει πλέον περισσότερα από 20 χρόνια ζωής.

Νυν και πρώην μέλη της ομάδας μιλούν στη Voria.gr για τη ζωή τους στο CERN στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου επιστημόνων του CERN που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το οποίο έφερε επιστήμονες από 21 χώρες στην πόλη μας.

Ένα από τα πράγματα που εντυπωσίασαν τη Δέσποινα Σαμψωνίδου, 27χρονη φυσικό, που κάνει το διδακτορικό της στη Φυσική Στοιχειώδων Σωματιδίων, είναι ότι «υπάρχουν άνθρωποι από κάθε άκρη του πλανήτη που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, δηλαδή να επεκτείνουμε τα όρια της γνώσης μας». «Γνωρίζουμε μόνο το 4% του σύμπαντος, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε από τι αποτελείται το 96%», σημείωσε.

Η Δέσποινα είχε την τύχη να βρίσκεται στο CERN την ημέρα που ανακοινώθηκε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της τελευταίας 20ετίας, η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs ή αλλιώς του σωματιδίου του Θεού.

«Έιχα την τιμή να ήμουν το 2012 εκεί την ημέρα της ανακοίνωσης της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs. Ήταν τεράστια η συγκίνησή μου. Ένιωθα ότι ήμουν εκεί που γράφεται ιστορία, τη σωστή στιγμή. Ήταν πολύ συγκινητικό γιατί οι κόποι τόσων ανθρώπων, τόσων ετών είχαν αποτέλεσμα» δήλωσε.

Η Χαρά Πετρίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καλωσορίζει τους επιστήμονες του CERN

 

 

Ο Χρήστος Ανεστόπουλος, ο οποίος είναι πλέον Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, είχε την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσει την ανακοίνωση του Higgs αλλά και να συμβάλει στην ανακάλυψη καθώς έχει γράψει ο ίδιος ένα τμήμα της δημοσίευσης της έρευνας

Ο Χρήστος εργαζόταν στο κέντρο την περίοδο από το 2011 έως το 2013. «Ήταν μια εμπειρία από μόνη της. Μεγάλη πίεση, πολύ το άγχος. Την περίοδο της ανακάλυψης του σωματιδίου, κάποιοι είχαν ξεχάσει να κοιμηθούν. Εγώ προσπαθούσα και κοιμόμουν. Κάποιοι συνάδελφοι δεν είχαν κοιμηθεί περίπου για έναν μήνα. Είναι ο φόβος να μην έχει γίνει λάθος, να ελεγχθούν όλα», τόνισε.

«Ήμουν στο σπίτι ενός συναδέλφου, που κάποια στιγμή μιλούσε στο Skype με κάποιους ερευνητές και τον πήρε ο ύπνος την ώρα που μιλούσε στις 5.00 τα ξημερώματα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι την περίοδο εκείνη το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας δούλευε περίπου 16 ώρες την ημέρα.

Μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις του, ο Χρήστος αναφέρθηκε σε ένα από τα πρώτα πράγματα που του έκαναν εντύπωση στο κέντρο, που ήταν ότι οι δρόμοι είχαν όλοι ονόματα διάσημων φυσικών, όπως ο Άινστάιν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να μιλήσει κανείς για κάτι άλλο εκτός από τη Φυσική; Καταφατικά απαντάει η Δέσποινα, η οποία όπως λέει, ανακάλυψε με μεγάλη της χαρά πως οι επιστήμονες μπορεί να μιλήσουν όλη την ημέρα σε επιτροπές και ομάδες για τις έρευνες τους, είχαν ωστόσο πολλά ακόμα ενδιαφέροντα τα οποία συζητούσαν χαλαρά για να ξεφύγει λίγο το μυαλό του την ώρα του γεύματος.

«Δεν είναι τα πράγματα σαν το Big Bang Theory», σημειώνει χαριτολογώντας αναφερόμενη στη γνωστή ξένη σειρά στην οποία πρωταγωνιστούν επιστήμονες.

Αναφερόμενος στην εμπειρία που ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ, ο Δημήτρης Ηλιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΑΠΘ, τόνισε πως ήταν ξεχωριστή η στιγμή που είδε πρώτη φορά τον ανιχτευτή του πειράματος Atlas. «Είναι 100 μέτρα κάτω από τη Γη. Κάνεις τρία λεπτά για να κατέβεις και όταν βγαίνεις και το βλέπεις, είναι ένα θηρίο. Είναι ένας κύλινδρος 45 μέτρα μήκος και 22 διάμετρος. Ζυγίζει 7.000 τόνους», ανέφερε. 

Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε μάλιστα το πόσο ικανοποιητικό είναι να βλέπει αυτό το θηρίο και να ξέρει ότι το ΑΠΘ έχει κατασκευάσει ένα μέρος του πρότζεκτ και συγκεκριμένα το 10% ενός ανιχνευτή, συνολικού εμβαδού 5600 τετραγωνικών μέτρων. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ζωή του στο CERN του έδωσε, μεταξύ άλλων, ένα καλό μάθημα για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων. «Για να δουλέψει ο κύλινδρος αυτός με το προσωπικό του με τα πειράματα, το κόστος είναι ένα αεροπλανοφόρο, οι διακόσιες πρώτες μεέρες του πολέμου του Ιράκ», τόνισε.

Μυαλό και καρδιά της ομάδας του CERN στο ΑΠΘ είναι η ακούραστη Χαρά Πετρίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, που ξεκίνησε τη δημιουργία της ομάδας από το μηδέν πριν από 20 χρόνια. 

 

*Στην κεντρική φωτογραφία η  Δέσποινα Σαμψωνίδου