Skip to main content

Η πολιτική ελαφρότητα με τον Δρομέα και ο... θρίαμβος του Κιμ

Η «διεύρυνση» του ποσοστού του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο όρκος του Ιβάνοφ, οι υπερασπιστές της Ζορμπά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε... αποτεφρωτήριο.

Η Ζορμπά βάλθηκε να πάρει την δόξα της Μεγαλοοικονόμου, ή έπεσε θύμα του κομισάριου του ΣΥΡΙΖΑ; Όπως και να έχει, καταγράφεται στο παθητικό της η ιστορική πολιτική ελαφρότητα, να ζητήσει ανταλλαγή του "Δρομέα", του γλυπτού του Βαρώτσου, με ένα από αγάλματα του Μεγαλέξανδρου της πλατείας των Σκοπίων.

Και το χειρότερο, είναι ο τρόπος διάψευσης της είδησης, που βγάζει τρελό τον Βαρώτσο, ο οποίος κλήθηκε από την υπουργό να πάει στο γραφείο της στο υπουργείο Πολιτισμού. «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου πει την ιδέα να δώσουμε τον "Δρομέα" στα Σκόπια και να βάλουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη θέση του. Εγώ της απάντησα ότι μένω εμβρόντητος».

Αλλά, έμεινε και εμβρόντητος, όταν η υπουργός διέψευσε την στιχομυθία. Η ίδια όμως, πρέπει και να εξηγήσει γιατί ο Βαρώτσος "έβγαλε από το μυαλό" του όσα αποκάλυψε; Τι λόγο είχε;

Βρέθηκε μάλιστα και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Ζορμπά, να δηλώσει ότι δε υπήρξε… "επίσημη πρόταση"! Δηλαδή, στις ανεπίσημες μπορεί ο κάθε κυβερνητικός Συριζαίος να λέει ό,τι του κατέβει;

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν υπογράφει διατάγματα τα οποία εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο. Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζει, επειδή «ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον συγκεκριμένο όρκο που έδωσε για την προστασία του Συντάγματος» και όπως τονίζει ο ίδιος θα υπερασπισθεί, όσο μπορεί, τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Ιβάνοφ, λέγει ότι έδωσε όρκο στο Σύνταγμα που αναφέρει τη χώρα ως Δημοκρατία της "Μακεδονίας" και όχι Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας".

"Διεύρυνε" τα ποσοστά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Κορέα, στις προχθεσινές εκλογές. Τον εξέλεξε πάλι ηγέτη, το 99,99% του λαού. Εντελώς δημοκρατικά. Και με παραβάν μάλιστα στην αίθουσα, που δεν τολμούσε φυσικά να το χρησιμοποιήσει κανείς.

Άνοιξε ο δρόμος για τη κατασκευή του αποτεφρωτηρίου νεκρών στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.  Σταθάκη. Στο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις».

Μού είναι αδύνατο να καταλάβω την χρησιμότητα ύπαρξης αθλητικών εγκαταστάσεων σε αποτεφρωτήριο. Οι νεκροί αδυνατούν να αθληθούν, οι τεθλιμμένοι συγγενείς και φίλοι δεν προσέρχονται εκεί για άθληση, για ποιους τελικά γίνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε αποτεφρωτήριο;

Απίστευτη η τύχη του Έλληνα, που σώθηκε τελευταία στιγμή από την τραγωδία της Ethiopian Airlines, επειδή καθυστέρησε για δυο λεπτά. Μου θύμισε μια φράση Ιταλού συγγραφέα της σειράς, που έγραψε «Αν σου φύγει μια γυναίκα, μη ανησυχείς. Είναι σαν το αστικό λεωφορείο. Χάνεις το ένα, αλλά σε λίγο έρχεται το επόμενο».

Στην περίπτωση του τυχερού Έλληνα, δεν ήταν ούτε γυναίκα, ούτε λεωφορείο. Ήταν το αεροπλάνο που έπεσε. Έφυγε με την επόμενη πτήση που ακολουθούσε. «Αν είναι νά ’ρθει θε να ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει», έγραψε κι ο Κώστας Ουράνης.