Skip to main content

Υαλοπίνακες από τη Θεσσαλονίκη σε ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης

Η εταιρεία υαλοπινάκων ασφαλείας «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» αναπτύσσεται, επενδύει και προσλαμβάνει μέσα στην κρίση, κατακτώντας τις διεθνείς αγορές

Έχει βάλει με τους υαλοπίνακές της τη σφραγίδα της σε καταστήματα του ομίλου Inditex ανά την Ευρώπη, σε ουρανοξύστες και επιβλητικά κτίρια στη Νέα Υόρκη και τη Νότιο Κορέα, αλλά και σε εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, πίσω από τους υαλοπίνακες στο κεντρικό κοσμηματοπωλείο της Bulgari, στην Ουάσιγκτον, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, βρίσκεται η υπογραφή της.

Είναι μερικά μόνο από τα διεθνή έργα όπου φιγουράρουν τα προϊόντα της θεσσαλονικιώτικης βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας υαλοπινάκων ασφαλείας «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ», η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ελλάδα και χρόνο με τον χρόνο κατακτά όλο και περισσότερο το εξωτερικό. Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι υαλοπίνακές της θεωρούνται υψηλών αξιώσεων, γεγονός που διευρύνει συνεχώς τις εξαγωγές της, οι οποίες αποτελούν το 35% του τζίρου της. Η 21χρονη επιχείρηση, την οποία ξεκίνησε το 1998 ο Βασίλης Κυριακίδης και έχει εδώ και αρκετά χρόνια στο «τιμόνι» της τα παιδιά του, Ζωή και Χαράλαμπο Κυριακίδη, όχι μόνο κατάφερε να αντισταθεί στην κρίση και να βρει τρόπους να ξεπεράσει την κατάρρευση της οικοδομής, αλλά αναπτύχθηκε, επένδυσε και συνέχισε να κάνει προσλήψεις σε μια περίοδο που άλλοι απέλυαν.

350.000 τ.μ. υαλοπινάκων ετησίως

Η ετήσια παραγωγή της «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» ανέρχεται σήμερα σε 350.000 τ.μ. υαλοπινάκων, ενώ ο τζίρος της τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%. Είναι ενδεικτικό πως το 2018 ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 35%. Η εταιρεία απασχολεί 50 εργαζομένους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του 2020. Μάλιστα, από το νέο έτος η «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» –που διατηρεί μονάδα 9.000 τ.μ. στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, σε μια επιφάνεια 32 στρεμμάτων- σχεδιάζει νέα επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, θέλοντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγωγικές της ανάγκες.  Δεν έχει περάσει πάντως αρκετός καιρός από τότε που υλοποίησε επένδυση ύψους 4 εκατ.ευρώ, αποκτώντας δύο μηχανήματα, που, όπως λέει στη Voria.gr η Ζωή Κυριακίδου, είναι τα πλέον σύγχρονα στο είδος τους και μεγαλύτερα σε διαστάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην οικογενειακή επιχείρηση οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι και διακριτοί. Η Ζωή Κυριακίδου είναι υπεύθυνη για το οικονομικό κομμάτι και ο αδερφός της Χαράλαμπος έχει αναλάβει τις πωλήσεις και τις προμήθειες, ενώ για το σκέλος της παραγωγής και του μηχανολογικού εξοπλισμού υπεύθυνος είναι ο σύζυγος της, Ευάγγελος Χατζής.

Ζωή και Χαράλαμπος Κυριακίδης



Η ζωή με το γυαλί

Η Ζωή και ο Χαράλαμπος Κυριακίδης ήξεραν από νωρίς πως η οικογενειακή επιχείρηση θα ταυτιζόταν με την επαγγελματική τους ζωή, καθώς το… γυαλί υπήρξε πρωταγωνιστικό στοιχείο στην καθημερινότητά τους όσο μεγάλωναν. Μπορεί άλλωστε η «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» να δημιουργήθηκε το 1998 από τον πατέρα τους Βασίλη Κυριακίδη, ο ίδιος όμως είχε ξεκινήσει ήδη από το 1978 τη δραστηριότητά του στον κλάδο του γυαλιού. Τα δύο αδέρφια ζούσαν τις αγωνίες του πατέρα τους πολύ πριν φτιάξει την επιχείρησή του και μάλιστα τα καλοκαίρια τον βοηθούσαν στις προηγούμενες εταιρείες όπου εκείνος δραστηριοποιούνταν. Έτσι όταν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, θέλοντας να εισφέρουν, στα πρώτα κιόλας βήματά της, τις νεανικές τους ιδέες. Με σπουδές οικονομικών στην Αγγλία η Ζωή Κυριακίδου και μάρκετινγκ ο Χαράλαμπος Κυριακίδης, η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη ήδη από το ξεκίνημα της επιχείρησης.

Μια από τις πρώτες κομβικές στιγμές στην ιστορία της εταιρείας, που άλλαξε τα δεδομένα στο κομμάτι της παραγωγικής της δυναμικότητας, ήταν όταν το 2008 έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μηχάνημα παραγωγής πολυστρωματικών υαλοπινάκων στα Βαλκάνια, κίνηση που θεωρήθηκε ιδιαίτερα τολμηρή, αλλά αποδείχθηκε αποδοτική. Η τόλμη όμως δεν εξαντλήθηκε εκεί, αφού το 2015, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η εταιρεία απέκτησε φούρνο θερμικής σκλήρυνσης υαλοπινάκων, τον πιο σύγχρονο και μεγάλο σε διαστάσεις στο είδος του στα Βαλκάνια.



Η επεκτατική στρατηγική

Η «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» πριν από την κρίση πουλούσε κυρίως στην εγχώρια αγορά και μάλιστα δεν είχε επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Με το οικονομικό περιβάλλον όμως να αλλάζει και την οικοδομή να δέχεται πρώτη σημαντικό πλήγμα, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να δώσουν την απάντησή τους στην κρίση ακολουθώντας επιθετική και επεκτατική στρατηγική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η τελευταία τους επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για τις δράσεις τους στο εξωτερικό.  

Ο Βασίλης Κυριακίδης, ιδρυτής και πρόεδρος της επιχείρησης, παραμένει το… μάτι στην «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ». Είναι χαρούμενος με την εξέλιξη της επιχείρησης και με όσα πέτυχαν τα παιδιά του με τις δικές του διδαχές, παραμένει όμως απαιτητικός. Αν και η εταιρεία ήταν απόλυτα δικό του δημιούργημα, έδωσε στα παιδιά του κίνητρα να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή. Ανήσυχο πνεύμα και ο ίδιος, κληροδότησε στη Ζωή και στον Χαράλαμπο την αγάπη για τη δουλειά και την πρωτοπορία. Άλλωστε, έβλεπε πάντα μπροστά από την εποχή του, πρωτοπορώντας συχνά στον κλάδο.

«Δουλεύουμε με προγραμματισμό και δεν κάνουμε άλματα. Σχεδιάζουμε και προχωράμε μεθοδικά, χωρίς να παίρνουμε τεράστια ρίσκα. Άλλωστε οι μεγάλες και απότομες άνοδοι ακολουθούνται από μεγάλες και απότομες πτώσεις» λέει η Ζωή Κυριακίδου στη Voria.gr.

Ζωή Κυριακίδου, Βασίλης Κυριακίδης, Βαγγέλης Χατζής