Skip to main content

Ιανός: Σοβαρά προβλήματα σε Μαγνησία και Λάρισα - Συναγερμός για εγκλωβισμένους

Επιχείρηση διάσωσης τριών ανθρώπων στον Αλμυρό Μαγνησίας - Προσπάθειες να μην σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής - Κατέρρευσε γέφυρα στο Χολόρεμα.

Ζημιές σε υποδομές και οδικό δίκτυο καταγράφονται στον Αλμυρό Μαγνησίας, με τις αρχές να κινητοποιούνται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στη λιμνοδεξαμενή, όταν επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το σημείο με αυτοκίνητο.

Στην περιοχή βρίσκονται η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που συντονίζουν την επιχείρηση για τη διάσωση των τριών ανθρώπων, αλλά και για να επιχωματώσουν εκ νέου τα αναχώματα, προκειμένου να μην σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής, αφού κινδυνεύουν άμεσα να πλημμυρίσουν από νερά οι εργατικές κατοικίες στον Αλμυρό, αλλά και η περιοχή του Βιολογικού.



Από την σφοδρότατη καταιγίδα καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, με τους τρεις εργαζομένους να επιχειρούν να διαφύγουν. Ωστόσο εγκλωβίστηκαν και ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να τους προσεγγίσουν. Η πυροσβεστική που προσπάθησε λίγο νωρίτερα, στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει.  

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για να φτάσουμε στους ανθρώπους, αφού το αυτοκίνητό τους έχει παρασυρθεί και στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει προς διάσωση ελικόπτερο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. Οι τρεις εργαζόμενοι, για να σωθούν, έχουν πιαστεί από τα δέντρα και βρίσκονται μέσα στο νερό. Τους παρέσυρε το ρέμα όταν αποφάσισαν να φύγουν από το εργοτάξιο και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για να σωθούν. Καταβάλλονται προσπάθειες να τους προσεγγίσουν η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ με ερπυστριοφόρο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στον Αλμυρό, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπερχειλίσει ο Ξηριάς στο νότιο τμήμα του Αλμυρού».

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, στην περιοχή του Αλμυρού κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα. Η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν από επτά περίπου δεκαετίες και συνέδεε τα χωριά Αϊδίνι και Κρόκιο, αποτελώντας μέρος της επαρχιακής οδού Μικροθηβών-Αλμυρού, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο του νερού. Καταστράφηκε επίσης η γέφυρα στον παράδρομο της εθνικής οδού. Σημειώνεται ότι, λόγω συσσώρευσης υδάτων, νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Αργά το βράδυ, η κυκλοφορία διεξαγόταν σε μία λωρίδα.



Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβασαν οι δρόμοι, απορροφήθηκαν γρήγορα από το αποχετευτικό δίκτυο.

Λάρισα: Προβλήματα δημιούργησε η βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στην περιοχή των Φαρσάλων. Από την έντονη βροχόπτωση έχουν «φουσκώσει» τα ρεύματα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο.

Στην παλαιά εθνική οδό Φαρσάλων – Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί καθώς υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Φαρσάλων «οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους στο οδικό δίκτυο της επαρχίας και ιδιαίτερα στην οδό Φαρσάλων – Βόλου, εκεί όπου λόγω της κακοκαιρίας έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο οδόστρωμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα του συγκεκριμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμπελιά, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης των Φαρσάλων».

Φαινόμενο της παράκτιας πλημμύρας σε τμήμα της περιοχής του Ρίου



Στο μεταξύ, πλημμυρικό φαινόμενο, εξ΄ αιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», καταγράφεται σε τμήμα της περιοχής του Ρίου, με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να έχει καλύψει μέρος της παραλιακής περιοχής.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, «το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται παράκτια πλημμύρα, δηλαδή τα νερά της θάλασσας αναρριχώνται στην στεριά και παραμένουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος



Υπενθυμίζεται ότι προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί επίσης σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Παράλληλα, λόγω της κακοκαιρίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας μέχρι το Σάββατο οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:

    Ευρυτανία,
    Φθιώτιδα,
    Εύβοια,
    Βοιωτία.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, διακόπτονται όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καιρός παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αναμένονται έντονες βροχές και στην Αττική τις νυχτερινές ώρες.

Η ΕΜΥ, νωρίτερα σήμερα, επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους και θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών/βίντεο: taxydromos.gr, intimenews, lamiareport.gr