Skip to main content

Ιαπωνία: Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να κηρύξει ο Άμπε

Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων φαίνεται πως επιταχύνεται.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, πιθανόν ήδη από αύριο Τρίτη, ετοιμάζεται να κηρύξει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Yomiuri, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 1.000 στην πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Η επιτροπή των συμβούλων της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα περί τις 08:00 (ώρα Ελλάδας), εν όψει της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Nikkei.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται. Η κυβερνήτρια του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.

Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 85 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.