Skip to main content

Ιατρικό Διαβαλκανικό: Ολική λαρυγγεκτομή σε ασθενή με ένα πνεύμονα

Επιτυχημένη η πρώτη παγκοσμίως επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής παγκοσμίως, σε ασθενή με ένα πνεύμονα, για την θεραπεία τοπικά προχωρημένου καρκίνου των φωνητικών χορδών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για ογκολογικό ασθενή 67 ετών, οποίος προ τριετίας είχε υποβληθεί σε θωρακοσκοπική ολική αφαίρεση του αριστερού πνεύμονα, ενώ ακολούθως διαγνώστηκε εκ νέου μετάχρονος και ανεξάρτητος καρκίνος, στον λάρυγγα.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου διενεργήθηκε από την Χειρουργό ΩΡΛ, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού κ. Παναγιώτα Κριεζή, με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων χειρουργικών τεχνικών και αποτελεί την πρώτη αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία για ολική λαρυγγεκτομή που διεξήχθη για μετάχρονο λαρυγγικό καρκίνο.

Αναφερόμενη στην πρωτοποριακή τεχνική που ακολούθησε η κ. Παναγιώτα Κριεζή διευκρίνισε ότι: «Λόγω της μεγάλης τοπικής έκτασης του όγκου κρίθηκε αδύνατη η θεραπεία με συντηρητικές μεθόδους, γι΄ αυτό και η χειρουργική θεραπεία κρίθηκε ουσιαστικά θεραπευτικός μονόδρομος».

«Παρ΄όλα αυτά, θεωρήθηκε ως μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση, καθώς η ύπαρξη ενός πνεύμονα περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα εφαρμογής σημαντικών χειρουργικών παρεμβάσεων», πρόσθεσε η ίδια και συμπλήρωσε: «Η αναζήτηση ανάλογων περιστατικών στη διεθνή βιβλιογραφία απέβη αρνητική, αποκαλύπτοντας το κενό γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση αυτών των ασθενών».

Το μεγάλο μέγεθος του νεοπλάσματος και η ανάγκη για ριζική επέμβαση από τη μία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός πνεύμονα στον ασθενή από την άλλη, περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα χορήγησης μακράς αναισθησίας, ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης, απαιτώντας έτσι ταχύτατους και ακριβέστατους χειρουργικούς χειρισμούς.

«Οι δυσκολίες αυτές ξεπεράστηκαν με τη χρήση του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο, διευκολύνοντας έτσι το έργο της χειρουργικής μας ομάδας, η οποία αποτελείτο από συναδέλφους όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων», κατέληξε η κ. Κριεζή.