Skip to main content

Ιατρικός Σύλλογος: Τραγικές καθυστερήσεις στις ΤΟΜΥ - Λάθος πείραμα

Οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλύπτουν μάξιμουμ 200.000 άτομα σε έναν νομό που ξεπερνάει το 1 εκατ. κατοίκους, αναφέρει ο ΙΣΘ.

Μια ζοφερή εικόνα για το κρατικό σύστημα υγείας σκιαγράφησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί, προκειμένου να δώσει μια συνολική απάντηση «στη μαγική εικόνα που παρουσίασε» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον απολογισμό που έκανε από τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα (δείτε εδώ).

Επικεντρώνοντας την προσοχή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Νικόλαος Νίτσας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 13 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων μόνο τρεις με τέσσερις λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη, 34 μόνο συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί και τα Κέντρα Υγείας που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Οι τρεις αυτές δομές καλύπτουν μάξιμουμ 200.000 άτομα σε έναν νομό που ξεπερνάει το 1 εκατ. κατοίκους, σημείωσε.

«Είτε θα πρέπει να κλωνοποιήσουν τους γιατρούς για να καλύψουν τον πληθυσμό είτε ο πληθυσμός θα μείνει ακάλυπτος με όποια συνέπεια μπορεί να προκύψει για τη δημόσια υγεία. Πολίτες ακάλυπτοι θα αναγκάζονται να απευθυνθούν ιδιωτικά για να βρουν την ανάλογη θεραπεία στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας», υπογράμμισε ο ίδιος προσθέτοντας πως η μαγική εικόνα που παρουσίασε το δίδυμο Ξανθός-Πολάκης εξυπηρετεί μόνο πολιτκούς σκοπούς και προεκλογικά αφηγήματα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε μια ακόμα διάσταση του προβλήματος λέγοντας πως το νέο σύστημα με τις ΤΟΜΥ μετατρέπει το πλεονέκτημα της χώρας, το οποίο είναι η πληθώρα των εξειδικευμένων γιατρών της, σε μειονέκτημα. Όπως ανέφερε, πέραν των γενικών γιατρών, ο οικογενειακός γιατρός απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει γνώσεις από όλες τις ειδικότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί που μπορούν να λειτουργήσουν -όπως αναφέρει το υπουργείο- ως οικογενειακοί, είναι οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι. Οι τελευταίες δύο όμως κατηγορίες είναι ειδικοί γιατροί και απατείται εκπαίδευση για να λειτουργήσουν ως γενικοί.

Ο κ. Εξαδάκτυλος απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε έλλειψη ευφυΐας και πραγματισμού. «Η σημερινή κυβέρνηση το κάνει αυτό γιατί είναι κομμουνιστές από τα γεννοφάσκια τους και το όνειρό τους ήταν ένα κρατικό σύστημα στα πρότυπα του σοβιετικού συστήματος, όπου όλοι πηγαίνουν στον γιατρό που ορίζει το κράτος», δήλωσε.

«Πρόκειται για ένα λάθος πείραμα στο οποίο σπαταλούνται πόροι για τη λειτουργία δομών κρατικών βραχείας χρονικής διάρκειας οι οποίοι είναι απαραίτητοι», τόνισε.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η δημιουργίων των ΤΟΜΥ χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ διάρκειας δύο ετών ενώ υπογράμμισε ότι παρατηρούντα τραγικές καθυστερήσεις καθώς την ώρα που το πρόγραμμα διανύει τον 9ο μήνα του έχει δημιουργηθεί μόνο το 1/4 των ΤΟΜΥ, δηλαδή 95 από τις 385. Ακόμη, πρόσθεσε πως ενώ μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχουν σπεύσει στις ΤΟΜΥ πάνω 1.000.080 πολίτες, έχουν εγγραφεί μόλις 170.000, δηλαδή το 15% του στόχου.

Αντίθεση ΙΣΘ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντίθεση του Ιατρικού Συλλόγου στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι γιατί και εμείς είμαστε Μακεδόνες και αυτό δεν λέγεται ή δεν θα επιτρέπεται να λέγεται μετά από λίγο, και απ' ό,τι μάθαμε στα σχολεία μας και απ' ό,τι ξερούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Μακεδονές μιλούσαν ελληνικά πάντα», τόνισ.