Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020
x

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΛΟΥΚΑ

Το Ιατρείο Παχυσαρκίας & Συναφών Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» έχει ως αρχή την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους.

του Νικόλαου Παπασπανού

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους και συχνά προκαλεί σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Μπορεί να διαχωριστεί σε 2 τύπους ανάλογα με την κατανομή του λίπους στο σώμα:

Περιφερική Παχυσαρκία: Η συσσώρευση λίπους εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή των γλουτών και των μηρών, δυνητικά με λιγότερες επιπλοκές υγείας.

Κεντρική παχυσαρκία: Η συσσώρευση λίπους εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της μέσης. Αναφερόμαστε σε κεντρική ή ανδρικού τύπου παχυσαρκία. Αποτελεί δυνητικά την κατανομή με τις περισσότερες επιπλοκές υγείας και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μπορέσει να αξιολογηθεί το βάρος ενός ανθρώπου είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με τον εξής τρόπο: το βάρος (Β, σε κιλά) διαιρείται με το τετράγωνο του ύψους (Υ, σε μέτρα) ΔΜΣ=Β/Υ2. Πχ: Βάρος 100 κιλά και Ύψος 2 μέτρα.  ΔΜΣ: 100/22 = 25).

Σύμφωνα με  τον ΔΜΣ το βάρος κατατάσεται ως ακολούθως:

Δείκτης Μάζας Σώματος

Κατηγορία

Κάτω από 18,5

Λιποβαρής

18,5-24,9

Φυσιολογικού Βάρους

25-29,9

Υπέρβαρος

30-34,9

Παχύσαρκος επιπέδου I

35-39,9

Παχύσαρκος επιπέδου II

Πάνω από 40

Παχύσαρκος επιπέδου III ή Νοσογόνος παχυσαρκία

Αξίζουν να αναφερθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε για την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (2015):

Ενήλικες:  6 στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Παιδιά: Το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Το πολύ αυξημένο βάρος είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας εμφάνισης επιπλοκών υγείας, πλήττοντας σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων του σώματος: καρδιαγγειακό, ενδοκρινικό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό, ουροποιητικό, μυοσκελετικό. Επιπρόσθετα των επί μέρους συστημάτων, αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων. Πέραν της σωματικής υγείας, μπορεί να πλήξει και την ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όπως πολυποίκιλες είναι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας, πολυποίκιλη είναι και η αιτιολογία και πολυπαραγοντική η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Ως προς την αιτιολογία:

 • Κακή διατροφή
 • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
 • Γενετικοί παράγοντες
 • Παθολογικές καταστάσεις (υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Cushing κ.α.)
 • Φαρμακοθεραπεία (κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά κ.α.)

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζεται παρεμβάσεις στη διατροφή & την άσκηση, τροποποίηση της συμπεριφοράς, υποστήριξη ψυχολογική ή/και ψυχιατρική, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανά βοηθητική να είναι η φαρμακευτική παρέμβαση και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ίσως απαιτηθεί και βαριατρικό χειρουργείο, δηλαδή χειρουργική επέμβαση με στόχο τη μείωση βάρους.

Το συχνότερο σημείο εκκίνησης συνηθίζεται να είναι η διατροφική παρέμβαση. Η  δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου μέσω ισορροπημένης, εξατομικευμένης διατροφής είναι η βάση για μια υγιή μείωση βάρους με μακροχρόνια αποτελέσματα.

Έχοντας ως αρχή την πολυπαραγοντική ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους και λίπους λειτουργεί η ομάδα ειδικοτήτων που αποτελεί το Ιατρείο Παχυσαρκίας & Συναφών Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής «Άγιος Λουκάς». Η εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και επιστημόνων υγείας περιλαμβάνει:

 • κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο
 • ενδοκρινολόγο
 • ψυχολόγο
 • ψυχίατρο
 • χειρουργούς βαριατρικής χειρουργικής

και παρέχει επιπλέον δυνατότητα άμεσης συνεργασίας όταν απαιτείται με:

 • καρδιολόγο
 • γαστρεντερολόγο
 • πνευμονολόγο
 • ορθοπεδικό
 • πλαστικό χειρουργό

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα η προσέγγιση είναι πάντοτε εξατομικευμένη. Στο πλαίσιο λοιπόν της εξατομικευμένης προσέγγισης στο Ιατρείο Παχυσαρκίας & Συναφών Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», γίνεται μέτρηση βασικού μεταβολισμού, ανάλυση σύστασης σώματος καθώς και λήψη ιατρικού ιστορικού και πλήρης ιατρικός έλεγχος.

*Ο Νικόλαος Σπανός είναι Κλινικός Διαιτολόγος και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας και Συναφών Μεταβολικών Διαταραχών της Κλινικής «Άγιος Λουκάς»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ