Skip to main content

ICAP: Οι πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα και η Cosmote. Ποιες είναι οι 500 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις.
O ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα και η Cosmote περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των 200 πλέον κερδοφόρων Ομίλων στην Ελλάδα για το 2008, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην έκδοση Business Leaders in Greece της ICAP Group.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ICAP, για πρώτη φορά φέτος, παρουσιάζονται, εκτός από τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι 200 πιο κερδοφόροι Όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα βάσει των κερδών EBITDA και δημοσιευμένων ενοποιημένων ισολογισμών του έτους 2008. Σημαντική διαφοροποίηση παρουσιάζεται στα αποτελέσματα μεμονωμένων εταιρειών και επιχειρηματικών Ομίλων με τους τελευταίους να καταγράφουν μικρότερη μείωση κερδών από τις μεμονωμένες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι 200 πιο κερδοφόροι Όμιλοι σημείωσαν συνολική αύξηση τζίρου της τάξεως του 20%, τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν μείωση 9% περίπου έναντι 13% που παρουσίασαν οι εταιρείες.

Οι 20 κορυφαίοι όμιλοι της κατάταξης κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό 71% επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι του πίνακα το 2008. Κορυφαίος όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2008 ανεδείχθη ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ, ακολουθούμενος από τον όμιλο Εθνικής Τράπεζας ΑΕ και τον όμιλο COSMOTE ΑΕ.

Με αφορμή την Έκδοση και χαρακτηρίζοντας στο σύνολό τους τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται σε αυτήν και το επιχειρηματικό περιβάλλον που οριοθετούν, η ICAP Group, σημειώνει τα εξής:

- Αύξηση του κύκλου εργασιών με ταυτόχρονη υποχώρηση των κερδών από το 2007 στο 2008: Η εντυπωσιακή αύξηση 19% που σημειώθηκε συνολικά από τις 500 εταιρείες, δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη αύξηση στα κέρδη EBITDA, τα οποία μάλιστα υποχώρησαν κατά 13%. Μία πιθανή εξήγηση για το γεγονός ότι παρά την αύξηση του τζίρου τα κέρδη EBITDA είχαν μείωση, είναι το ότι οι εταιρείες είχαν προϋπολογίσει μεγαλύτερο κόστος αναμένοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τζίρου.

- Οι 500 εταιρείες είναι αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν, αφού αντιπροσωπεύουν το 79% των κερδών EBITDA που σημείωσαν συνολικά οι 31.000 σχεδόν επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν.

- Οι μεταβολές που σημειώνουν στην κερδοφορία τους οι επιχειρήσεις αυτές είναι αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, από τις 500 πιο κερδοφόρες του 2007, το 65% παρουσίασε μείωση κερδών το 2008 και 124 βγήκαν εκτός λίστας. Αντίθετα, από τις 500 πιο κερδοφόρες του 2008, το 56% είχε αύξηση κερδών.

- Είναι γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις γνώρισαν αναλογικά μικρότερο αντίκτυπο λόγω της κρίσης από το σύνολο των εταιρειών. Είχαν όμως και αυτές σημαντικό επηρεασμό από την αρνητική συγκυρία. Ένδειξη αυτού αποτελεί το ότι το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία εταιρεία στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων το 2008 διαμορφώθηκε σε 5,25 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 11% σε σχέση με το όριο των 5,90 εκατ. ευρώ του 2007.

- Οι 500 συνολικά εταιρείες της φετινής κατάταξης, παρουσίασαν, 4,3 δισεκ. λιγότερα κέρδη απʼό,τι οι αντίστοιχες περσινές.

- Στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA), η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2008 όσο και στην αντίστοιχη κατάταξη κατά το 2007. Παρόλο που αυτές οι 20 επιχειρήσεις παρουσίασαν συνολική μείωση EBITDA 2,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007, αντιπροσωπεύουν το 38% του συνολικού EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που ισχυροποιεί το συμπέρασμα ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών.