Skip to main content

Ήχοι από τις χώρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Φεστιβάλ στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών

Το 2ο Φεστιβάλ Αιγών συνδιοργανώνουν ο δήμος Βέροιας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας το σαββατοκύριακο

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Αιγών πέρσι τον Αύγουστο, η ιδέα αυτή, ενός Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, που να βαδίζει στους δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου και να ενώνει τους ήχους, τις μουσικές και τα τραγούδια των πολιτισμών που συναντά, προχωρά μπροστά.

Το 2ο Φεστιβάλ Αιγών διοργανώνεται το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και την Κυριακή 21 Αυγούστου στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών «σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις, την ιστορία και την τέχνη τους».

Στόχος του φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών αυτών, με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Ηaig Yazdjian και την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική.

Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

Η ιστορία, η κουλτούρα, η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

Η επιλογή του Ηaig Yazdjian στην καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, δεν είναι τυχαία, οι δρόμοι της ζωής και της τέχνης του τον έφεραν σε επαφή με αυτούς
τους ήχους και σε συνδυασμό με το ταλέντο και την σεμνή του προσωπικότητα υπόσχονται και φέτος 2 μαγικές βραδιές.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κρουστός, Itamar Doari θα μας ταξιδέψει στις μουσικές και τους ήχους της πατρίδας του, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Θα συμμετέχει η Gorkem
Saoulis από την Τουρκία, με το κανονάκι και την φωνή της που θα μας μεταφέρει στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής. Η Gergana Dimitrova με
την εξαιρετική φωνή της και ο Kostadin Genchev με το καβάλ του , το παραδοσιακό πνευστό της Βουλγαρίας, θα μας παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από τα
Βαλκάνια.

Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει και ο δικός μας, διδάκτωρ μουσικής πρακτικής και εθνομουσικολόγος Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα και το αφγανικό ρεμπάμπ σε μουσικές και ήχους του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής.

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:
Haig Yazdjian – ούτι, φωνή
Tigran Sargsyan – duduk clarinet
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Όλοι οι καλλιτέχνες μαζί θα μας προσφέρουν ένα πρόγραμμα που ενώνει την μουσική παράδοση αυτών των χωρών στις οποίες άφησε το αποτύπωμα του ο Μ. Αλέξανδρος.