Skip to main content

Ηχηρή διαφοροποίηση Σαμαρά για τις διερευνητικές με την Τουρκία

Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ενώ αντιτίθεται και σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη.

Τριγμούς στο κυβερνών κόμμα φέρνει η ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τους χειρισμούς νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, όπως αυτή αποτυπώνεται σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς τάσσεται ευθέως κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που ξεκινούν τη Δευτέρα, τονίζοντας πως «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» σχολιάζοντας το καθεστώς και την πολιτική της Άγκυρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Παράλληλα αντιτίθεται και σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει – με νόημα – πως «το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο πιο επικίνδυνο» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την εφαρμογή των τριών συμφωνιών που εκκρεμούν και πρέπει να φέρει προς κύρωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» αναφέρει με νόημα.