Skip to main content

ΑΠΘ: Στρατηγική ήττα της αριστείας - Θα πλημμυρίσουμε με φοιτητές

Πρύτανης και κοσμήτορες εξήγησαν πως το νομοσχέδιο δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση και ένταξη σε έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό

Την έντονη αντίδρασή της στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε εχθές από τη Βουλή εξέφρασε η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται γενικότερα η ποιότητα των σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Σύγκλητος προκειμένου να εξηγήσει το σκεπτικό του ομόφωνου ψηφίσματος κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και Κοσμήτορες Σχολών υπογράμμισαν πως με το εν λόγω νομοσχέδιο «συντελείται η μεγαλύτερη απορρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με την ολοκλήρωση της συνοπτικής διαδικασίας συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και την κατάργηση του διακριτού τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης».

Εξήγησαν πως το νομοσχέδιο δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση και ένταξη σε έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, συντάχθηκε χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ δεν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ίδρυση και τη λειτουργία πληθώρας νέων τμημάτων.

«Το πολυνομοσχέδιο των 226 άρθρων περιέχει προβλέψεις που μας ανησυχούν και οι οποίες θα οδηγήσουν στην στρατηγική ήττα της αριστείας και της αυτοδιοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Έκανε λόγο για «ορατό κίνδυνο» με το σύστημα μετεγγραφών που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, καθώς οι φοιτητές που εισάγονται σε περιφερειακά τμήματα με το ίδιο όνομα θα μπορούν να μετεγγράφονται στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. «Θα πλημμυρίσουμε με φοιτητές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας, προτείνοντας τα Πανεπιστήμια να δέχονται ένα ποσοστό 5-10% των εισακτέων.

Παράλληλα, μιλώντας για τα νέα τμήματα που ιδρύονται, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα δοθεί προτεραιότητα σε στελέχωση και χρηματοδότηση, αντιπαραβάλλοντας  την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων.

Τη «λύπη» της για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα εξέφρασε από τη μεριά της η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου, τονίζοντας πως δεν προηγήθηκε συζήτηση με τις υπόλοιπες νομικές σχολές και πως δεν διασφαλίζεται η λειτουργία και η ποιότητα της καινούργιας αυτής σχολής.

Το «τεράστιο πρόβλημα» με τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών έθιξε στην τοποθέτησή του ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. «Οι ειδικότητες είναι κορεσμένες και με το νομοσχέδιο ασκείται πίεση στα ήδη υπάρχοντα τμήματα» είπε ο ίδιος, σχετικά με την ίδρυση 20 νέων τμημάτων ιδίας φύσεως. Επιπλέον αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδρύουμε νέα τμήματα για ποιους; Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με το νομοσχέδιο».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας,Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κωβαίος μίλησε για 24 ουσιαστικά νέα τμήματα (14 με το εν λόγω νομοσχέδιο και 10 που ιδρύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο) σημειώνοντας, μάλιστα, πως στο τμήμα Γεωπονίας στο ΤΕΙ Φλώρινας, που μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο, η φετινή βάση ανέρχεται στα 4.600 μόρια ενώ η βάση στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ είναι τα 16.100 μόρια. «Θα είναι ολέθρια η συνέπεια αυτού του νομοθετήματος» ανέφερε ο κ. Κωβαίος προσθέτοντας πως «ισοπεδώνονται νέοι άνθρωποι» και πως «όλοι ανεξαρτήτως προσόντων έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το ίδιο πτυχίο».

Αναφορικά με τα νέα τμήματα Υγείας, ο Κοσμήτορας Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης έκανε λόγο για μελέτη σκοπιμότητας και υπογράμμισε τη σοβαρή υποστελέχωση που υπάρχει στις ήδη υπάρχουσες ιατρικές σχολές.

Στο ομόφωνο ψήφισμά της, τέλος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού, ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού, την αλλαγή του ισχύοντος «χαλαρού» συστήματος μετεγγραφών και την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.