Skip to main content

Σαφάρι της Τροχαίας στη Θεσσαλονίκη: 1.661 παραβάσεις σε 15 μέρες

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γερανοί σε 24ωρη βάση παρεμβαίνουν. Χιλιάδες οι παραβάσεις σε διάστημα 15 ημερών.

Ειδικό σχέδιο για την απρόσκοπτη – ελεύθερη κίνηση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία.

Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλούς και ακώλυτης κυκλοφορίας πεζών σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζοδρόμους και ειδικότερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως άτομα με αναπηρίες, μητέρες με βρεφικά καρότσια και ηλικιωμένα άτομα.

Στο πλαίσιο υλοποίησής του, συγκροτούνται καθημερινά συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό οχημάτων που σταθμεύουν σε πεζοδρόμια, πλατείες, πεζοδρόμους, σε ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία καθώς και σε λεωφορειολωρίδες, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Από την έναρξη εφαρμογής του ειδικού σχεδίου, σε διάστημα μόλις 15 ημερών και συγκεκριμένα από 15 έως 30-09-2019, τροχονόμοι των συνεργείων, βεβαίωσαν 1.661 παραβάσεις που αφορούν σε παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, από τις οποίες οι 1.187 αναφέρονται σε σταθμεύσεις δικύκλων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους.  

Ταυτόχρονα, γίνεται μία προσπάθεια αφύπνισης της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών μέσα από δράσεις σε διάφορες περιοχές του Νομού, όπως αυτές που έλαβαν χώρα κατά το μήνα Σεπτέμβριο σε Πλατεία Αριστοτέλους και Πλατεία Καλαμαριάς.

Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η προσφορά των χειριστών γερανοφόρων οχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, που σε 24ωρη βάση δίνουν άμεση λύση σε εγκλωβισμένα οχήματα όπως αστικά λεωφορεία, αναπηρικά αμαξίδια, οχήματα που οδηγούνται από άτομα με αναπηρία κ.λπ..

Η ενημέρωση των πολιτών θα συνεχιστεί με γνώμονα την εμπέδωση κυκλοφοριακής συνείδησης.