Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
x

ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Οι νέοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η ασθένεια αυτή προκαλεί και άλλες επιπτώσεις, προειδοποίησε ο λοιμοξιωλόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, επισήμανε ο λοιμοξιωλόγος - Ειδικός Δημόσιας Υγείας, Δρόσος Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην πορεία του κορωνοϊού και τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, υπάρχει μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων επομένως θα μπορούσεε αυτό να είναι όντως η απαρχή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Τα κύματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα, μπορεί να είναι και μικρότερα από τα προηγούμενα κύματα, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων τότε μιλάμε για ένα 2ο κύμα», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι σε σχέση με την άνοιξη τώρα κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα κρούσματα είναι περισσότερο σε νεώτερα άτομα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων (πάρτι, συνωστισμούς κλπ) τα οποία μπορούν να νοσήσουν και αυτά πολύ σοβαρά, αλλά σε ποσοστό μικρότερο απ’ όσο τα μεγαλύτερα άτομα. Τόνισε πως χωρίς ατομική ευθύνη δεν μπορεί να πετύχει κάποιος κάτι. «Χρειάζονται και η προσπάθεια της πολιτείας και οι έλεγχοι αλλά χωρίς την κοινωνική συνειδηση του καθενός και την τήρηση των μέτρων δεν γίνεται κανένα μέτρο να είναι αποτελεσματικό», είπε. 

Αναφορικά με τη δυναμική της επιδημίας δήλωσε πως είναι δύσκολο να την προβλέψει κανείς, αλλά «οπωσδήποτε ανησυχούμε για τα χειρότερα» προσθέτοντας πως «όταν κάποιος βλέπει να γίνονται χειρότερα προφανώς θα πρέπει να σκεφτεί τα μέτρα και απ' ό,τι είδαμε στη χώρα μας όταν τα μέτρα λαμβάνονται νωρίς είναι πολύ περισσότερο επιτυχημένα ενώ σε άλλες χώρες που τα πήραν αργότερα καθυστέρησαν πάρα πολύ. Όμως αυτό που μας διαφοροποιεί από την περασμένη άνοιξη που λήφθηκαν αυτά τα σκληρά μέτρα που επηρέασαν αρκετό κόσμο είναι ότι έχουμε ένα στοιχείο που είναι η χρήση της μάσκας και γνωρίζοντας και τα υπόλοιπα μέτρα σωστά (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις κλπ) αν είμαστε σταθεροί και ακολουθήσουμε το μέτρο της μάσκας να μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού χωρίς να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα».

Επιπλέον επισήμανε πως από τα χθεσινά κρούσματα τα περισσότερα είναι σε συρροή, «είναι διαφορετικό να έχεις 100 ή 180 κρούσματα και να μην ξέρεις από πού προέρχονται και διαφορετικό να είναι μαζεμένα σε συρροές που ξέρεις ότι το ένα σχετίζεται με το άλλο». «Πρέπει κανείς να καταλάβει και το βλέπουμε αυτό στις περιπτώσεις των γάμων στα δεξαμενόπλοια, στα εργοστάσια, ότι αν υπάρξει εκεί καποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό τα κρούσματα θα είναι αρκετά», συμπλήρωσε. 

Τέλος τόνισε ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η ασθένεια αυτή προκαλεί και άλλες επιπτώσεις, πχ μακρόχρονη νοσηλεία σε νοσοκομείο. «Δεν είναι κάτι απλό. Μετά από αυτό μπορεί να μην είσαι ο ίδιος», τόνισε. 

Παράλληλα σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι πλαστικές προσωπίδες δεν έχει φανεί να προστατεύουν από μόνες τους. 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ