Skip to main content

Άλλος Τσίπρας στο Βελλίδειο - Οι δύο στόχοι της ομιλίας του

Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού ήταν διαφορετική από τις άλλες - Ποιοι οι δύο στόχοι της ομιλίας του από το βήμα της ΔΕΘ

Του Νίκου Ηλιάδη

Το χειροκρότημα δείχνει πολλά, όχι μόνον «αν αντέχει το σχοινί». Ο χθεσινός υποτονικός παλμός στο κατάμεστο «Ι. Βελλίδης» μαρτυρά το γκελ που έκανε στο ακροατήριό του η ομιλία του πρωθυπουργού. Η χθεσινοβραδινή ήταν η έκτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της ΔΕΘ. Η δεύτερη ως πρωθυπουργού, άλλη μία, το προεκλογικό 2015 ως υποψήφιου πρωθυπουργού και τρεις φορές ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η χθεσινή ομιλία του ήταν διαφορετική από τις άλλες. Ηπιότερων τόνων, με λιγότερες γωνίες, χωρίς σχεδόν καθόλου επιθέσεις στην αντιπολίτευση και κυρίως, χωρίς πολλά -ή καλύτερα- χωρίς συγκεκριμένα «θα».

Η χθεσινοβραδινή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα κατέτεινε προς δύο στόχους:

- Ο πρώτος ήταν να πείσει ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η χώρα, από το κατώφλι του Grexit που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με το δικό του τρίτο μνημόνιο, βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο του Grinvest. Χάρη βεβαίως, σε όσα έκανε η κυβέρνησή του τα δύο τελευταία χρόνια. Παραθέτοντας μια σειρά οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτες ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει θετική εικόνα για την οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, εικόνα μάλλον ειδυλλιακή σε σχέση με αυτό που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Μίλησε για τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών, των ξένων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την μείωση του spread στα ομόλογα κ.ο.κ. Επικαλέστηκε και τα καλά λόγια που ακούει από τους εταίρους, αλλά και την ενίσχυση της θετικής εικόνας της χώρας, αποτέλεσμα των επισκέψεων ηγετών, ισχυρών κρατών, όπως ο Ομπάμα και ο Μακρόν.

- Ο δεύτερος στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να δώσει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον, χωρίς να αναλαμβάνει σαφείς και χρονικά προσδιορισμένες δεσμεύσεις. Μίλησε πολλές φορές για την «επόμενη μέρα», επανέλαβε το ορόσημο του Αυγούστου 2018 όταν λήγει το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας πως στα εγκαίνια της επόμενης ΔΕΘ η χώρα δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς «ασφυκτικής επιτροπείας», παραδεχόμενος έτσι εμμέσως ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

Ο πρωθυπουργός, επιχείρησε επίσης, να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση, θέλοντας να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με την Ελλάδα προ μνημονίων.

Απέφυγε να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ετών, όταν έδινε ακατάσχετες και εν τέλει, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Περιορίστηκε σε κάποιες ήσσονος σημασίας εξαγγελίες όπως η κατάργηση του φόρου στο κρασί και αρκέστηκε να επαναλάβει τα γνωστά περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Αναφερόμενος, τέλος, στα της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την ίδρυση του παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου λέγοντας πως λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά. Επανέλαβε όσα θετικά έγιναν στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (ιδιωτικοποίηση λιμανιού, παραχώρηση στρατοπέδου «Π. Μελά» κ.ά.), κάνοντας ειδική αναφορά στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, η οποία απέσπασε και το περισσότερο χειροκρότημα.