Skip to main content

Ιδιότροπα: Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά σαν… φρέσκα από τα Κοκκινόγεια Δράμας

Η εταιρεία της οικογένειας Χατζή με 30 χρόνια εμπειρίας στην αποξήρανση φρούτων και λαχανικών αντλεί την έμπνευσή της από την παράδοση της περιοχής.

Ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που ασχολήθηκαν με τη λιαστή ντομάτα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μάλιστα, όταν συμμετείχε στις εκθέσεις με το καινοτόμο της τότε προϊόν, άγνωστο στους περισσότερους, εισέπραττε αντιδράσεις όπως «τι ιδιότροπα πράγματα, τι ιδιότροπες γεύσεις είναι αυτές;». Κι αυτός ο χαρακτηρισμός έγινε τελικά το όνομά της, θέλοντας να υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα των προϊόντων της. Η «Ιδιότροπα» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση από τα Κοκκινόγεια Δράμας, που ασχολείται με την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών εδώ και 30 χρόνια, με έμπνευση από τις παλιές συνταγές των παππούδων και των γιαγιάδων της περιοχής.

Από την ντομάτα, που είναι και η ναυαρχίδα της παραγωγής της μέχρι την πιπεριά, τη μελιτζάνα και το κολοκύθι, και από το μήλο και το πορτοκάλι μέχρι την αρώνεια και την μπανάνα η εταιρεία διαθέτει περί τους 15 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων μαρμελάδες και σάλτσες από ντομάτα, αλλά και πατέ από αποξηραμένα λαχανικά. Στο τιμόνι της βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό η 30χρονη τεχνολόγος τροφίμων, Φωτεινή Χατζή, που επενδύοντας στην καινοτομία και σε νέες ιδέες συνεχίζει το όραμα των γονιών της, Βασίλη και Μαρίας, οι οποίοι δημιούργησαν την επιχείρηση το 1992. Μάλιστα, ήδη εδώ και κάποιους μήνες δουλεύει πάνω σε νέα, καινοτόμα προϊόντα πάλι στο πεδίο των αποξηραμένων, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο της ενασχόλησης και με τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Παράλληλα, σχεδιάζει να διευρύνει τη σημερινή εξαγωγική παρουσία της επιχείρησης, που περιορίζεται για την ώρα στη Γερμανία –όπου τα αποξηραμένα της φρούτα αρέσουν πολύ- σε χώρες όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, όπου έχει σε εξέλιξη επαφές. Άλλωστε, η παραγωγική της δυναμικότητα φτάνει μόνο για την ντομάτα τους 4 με 5 τόνους την ημέρα, αφήνοντας περιθώρια ανοίγματος και σε νέες αγορές. ]

«Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στην αξιοποίηση ελληνικών και πάντα φρέσκων φρούτων και λαχανικών που παράγονται κυρίως στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αποξηραίνονται στη μονάδα μας χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή συντηρητικών» λέει στη Voria.gr η Φωτεινή Χατζή.

Τριάντα χρόνια στην αποξήρανση φρούτων και λαχανικών

Ο Βασίλης Χατζής, επί χρόνια διευθυντής στη Μέλι Σίθων στη Νικήτη, μοίραζε για καιρό τη ζωή του μεταξύ Δράμας και Χαλκιδικής. Μαζί με τη σύζυγό του Μαρία ξεκίνησαν το 1992 την αποξήρανση νωπών λαχανικών, δημιουργώντας μια βιοτεχνία στον Μυλοπόταμο, ένα χωριό έξω από τη Δράμα. Το πρώτο τους προϊόν ήταν η αποξηραμένη πιπεριά, ενώ την επόμενη χρονιά δοκιμαστικά αποξήραναν και την ντομάτα. Το 1998 με το πρόγραμμα LEADER δημιουργήσαν τις σημερινές τους εγκαταστάσεις στο χωριό Κοκκινόγεια του δήμου Προσοτσάνης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε δύο στάδια, φτάνοντας σε επιφάνεια τα 1.200 τ.μ. Σύντομα η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε να εμπλουτίζει την παραγωγική της γκάμα, προσθέτοντας και νέα λαχανικά, αλλά και φρούτα, ενώ άρχισε να μεταποιεί ντομάτες που δεν αποξήραινε σε μαρμελάδες και σάλτσες.

Το κόκκινο της ντομάτας ήταν αυτό που εντυπωσίαζε τη Φωτεινή Χατζή όταν ήταν μικρή. Μαζί με τα αδέρφια της συσκεύαζε τα προϊόντα, μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι τη δουλειά και αγάπησε τις γεύσεις και τα αρώματα, αλλά και τη διαδικασία της αποξήρανσης, που της φαινόταν μαγική. Έτσι, η επιλογή της να σπουδάσει τεχνολόγος τροφίμων δεν ήταν τυχαία. Με την τεχνογνωσία και την εμπειρία των γονιών της ως εφόδια μπήκε στην εταιρεία προσθέτοντας τη δική της φρέσκια πνοή.
Όπως σημειώνει η ίδια, η αποξήρανση είναι ο αρχαιότερος και ίσως ο πιο υγιεινός τρόπος διατήρησης των νωπών αγροτικών προϊόντων. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για να έχουν κάποια λαχανικά τον χειμώνα, όπως φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές. Τα αράδιαζαν σε τάβλες ή τα κρεμούσαν σε αρμαθιές και τα άφηναν να ξεραθούν από τη ζέστη του ήλιου και τον αέρα. Οι ποσότητες που έφτιαχναν ήταν μικρές και έφταναν μόνο για προσωπική χρήση και γι' αυτό τις έλεγαν και λιχουδιές. Αυτές τις λιχουδιές τις έβγαζαν στο τραπέζι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν είχαν μουσαφίρηδες που ήθελαν να ευχαριστήσουν.

Στην Ιδιότροπα η αποξήρανση –η οποία πραγματοποιείται την περίοδο συγκομιδής των φρούτων και λαχανικών- γίνεται σε ειδικά τούνελ και σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς χημικά ή συντηρητικά, ώστε να διατηρούνται όλα τα φυσικά και θρεπτικά συστατικά των νωπών προϊόντων. Μετά τη διαδικασία της αποξήρανσης τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται σε ειδικούς περιέκτες και στη συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ψύξης για την καλύτερη δυνατή διατήρησή τους. «Αυτό που ξεχωρίζει τα προϊόντα μας είναι ότι διατηρούν το χρώμα και το άρωμά τους σαν να ήταν φρέσκα» εξηγεί η Φωτεινή Χατζή.