Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκαν από την αγορά τα παλιά διαμερίσματα

Τα παλιά ακίνητα ενεργοποίησαν τους επενδυτές - Οι ιδιοκτήτες πουλούν ό,τι πουλιέται - Οι επενδυτές αγοράζουν ό,τι είναι φθηνό

Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα παλιά, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτέλεσαν το όχημα για να βγει η ελληνική κτηματαγορά από το λήθαργο, στον οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές περιοχές της πόλης έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ σε σε άλλες είναι δυσεύρετα.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που διέθεταν τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτέλεσε το εφαλτήριο για όσους ήθελαν να αγοράσουν σε «σκοτωμένες» τιμές ένα διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν το δικό τους... κεραμίδι, είτε γιατί το θεώρησαν επενδυτική ευκαιρία. Οι αγορές φτηνών μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, πάντως, δημιούργησαν την εικόνα πως στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων πουλιούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά όσων ήθελαν να αποκτήσουν ό,τι μπορεί να αποκτηθεί.  

Πολλά από τα ακίνητα που αγοράστηκαν μετατράπηκαν σε Airbnb, το πλέον δημοφιλές επενδυτικό μονοπάτι που ακολουθούν την τελευταία τριετία Έλληνες και ξένοι αγοραστές, με αποτέλεσμα, να δημιουργείται, όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, μία «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί.  

Άλλωστε όπως επισημαίνουν γνώστες της βραχυχρόνιας μίσθωσης οι πληρότητες στα συγκεκριμένα καταλύματα, φέτος, έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%, με τις απαιτούμενες τιμές ενοικίασης να παρουσιάζουν σχεδόν αντίστοιχη μείωση. Η εικόνα που δημιουργείται είναι απολύτως φυσιολογική, δεδομένου πως τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη, ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών, από υπερπολυτελή διαμερίσματα, μέχρι καταλύματα που παρέχουν μόνον τα βασικά.

Χαρακτηριστική της...φρενίτιδας που έχει κατακλύσει τους επενδυτές είναι περίπτωση Ισραηλινού που αγόρασε υπόγειο χώρο, αντί του ποσού των 25.000 ευρώ, για να το μετατρέψει σε Airbnb.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων «δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα  για το real estate. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που αγοράζουν ό,τι μπορεί να αγοραστεί αρκεί να είναι φτηνό. Ωστόσο οι αγοροπωλησίες έχουν αρχίσει να περιορίζονται καθώς τα παλιά ακίνητα πλέον δεν υπάρχουν».

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, πως οι ζητήσεις διαμερισμάτων σε site κτηματομεσιτικών γραφείων, για συγκεκριμένα ακίνητα, έχει περιοριστεί αισθητά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμής πώλησης παλιών ακινήτων που διατέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι στα 53.000 ευρώ.

Καλύτερα και νεότερα ακίνητα βγαίνουν προς διάθεση

Πάντως, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος «η μεγάλη συρρίκνωση των προς διάθεση παλιών διαμερισμάτων έχει βγάλει στην αγορά ακίνητα νεότερα και καλύτερης ποιότητας. Είναι μύθος πως οι τιμές ανεβαίνουν. Τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά είναι πιο ποιοτικά, με σαφώς υψηλότερη απαιτούμενη τιμή». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, η ζήτηση που καταγράφεται, η οποία δεν αποτυπώνεται πάντα σε πράξη έχει παρασύρει κάποιους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να ζητούν υπέρογκα ποσά για την πώληση του ακινήτου τους. Φυσικά δεν σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες με τις υψηλές απαιτήσεις κατορθώνουν να βρουν τον αγοραστή που...ονειρεύονται.

Η περίπτωση ιδιοκτήτη διαμερίσματος 70 τμ, σε έναν από τους πιο αγαπητούς δρόμους στην καρδιά της πόλης, που το πουλά προς 300.000 ευρώ (!) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μάλιστα όπως λέει ο κ. Γεωργάκος το ενδιαφέρον από Βαλκάνιους, το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικά μειωμένο, επειδή δεν υπάρχουν φθηνά ακίνητα, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση των Ισραηλινών επενδυτών, για τους οποίους γίνεται μεγάλος ντόρος, επισημαίνει πως αγοράζουν στη Θεσσαλονίκη επειδή βρίσκουν καλές ευκαιρίες και χαμηλές τιμές, κάτι το οποίο κάνουν και στη Βουλγαρία, αλλά και στη Σερβία.