Skip to main content

Ίδρυση κρατικού φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Στη δημιουργία κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος.
Στη δημιουργία κρατικού φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ύπαρξη ενός στρώματος υδρογονανθράκων αποκτά οικονομικό ενδιαφέρον, όταν είναι στο κατάλληλο βάθος και όταν υπάρχει, βεβαίως, και μία σχέση με την παγκοσμίως διαμορφούμενη τιμή πετρελαίου και αερίου, η οποία επιτρέπει την εκμετάλλευση», σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Ακόμα, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο κρατικός φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία και το αρχείο, να αναπτύξει επιστημονικές έρευνες, να προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρίες και να αξιοποιήσει όλες τις ενδεχόμενες πληροφορίες ή δεδομένα που υπάρχουν.

Όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, όλες οι έρευνες που έγιναν κατά καιρούς για εξόρυξη υδρογοναθράκων στην Ελλάδα έχουν καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα. «Η μόνη που απέδωσε είναι της κοινοπραξίας «Πρίνου», η οποία από τις 72 έρευνές της στο διάστημα 1981 - 2007 έδωσε 116 εκατομμύρια βαρέλια με όφελος για το ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών τουλάχιστο 600 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε

«Έχουν γίνει έρευνες και στη Ρόδο. Καμία αναφορά για ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Απαντώντας στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), που έθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι έχει σχέση με την υφαλοκρηπίδα και εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. «Είναι η μόνη χώρα, πλέον, στον κόσμο που αρνείται πεισμόνως την υπογραφή της παγκόσμιας Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης που προβλέπει σαφώς την αναγνώριση Υφαλοκρηπίδας στα νησιά. Υπάρχει ένας διάλογος πολλά χρόνια τώρα με την Τουρκία, ο οποίος δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης αντέτεινε ότι «βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει κοίτασμα», επικαλούμενος και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα φοβάται να προχωρήσει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Εμείς τι κάνουμε; Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν «μπαμπούλα» και κάνουμε πως δεν υπάρχει τίποτα. Κουκουλώνουμε τα θέματα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ΑΟΖ; Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα έχει κενά, η ΑΟΖ δεν έχει καθόλου. Όλες οι χώρες την έχουν δεχθεί. Και η Τουρκία, η οποία έχει κάνει συμφωνία με Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν κάνει στη περιοχή μας, γιατί ξέρει ότι δεν τη συμφέρει. Εμείς γιατί δεν προχωράμε; Μήπως λόγω της οικονομικής καχεξίας που έχουμε τώρα, η οποία επιβαρύνει και άλλες παραμέτρους της πολιτικής ζωής της χώρας, κάνουμε πως δεν υπάρχει θέμα;» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και κατέληξε:

«Μπορούμε. Η Ελλάδα έχει τη δύναμη να στηρίξει τα συμφέροντά της ή μήπως μπαίνουν άλλες σκέψεις ότι αυτό το κοίτασμα κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί για εξάλειψη του χρέους; Βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση δε φοβάται κανέναν. Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κατάσταση επηρεάζει και ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για τις διπλωματικές μας επιδιώξεις αν δεν είχε οικονομικά προβλήματα με διεθνείς προεκτάσεις», επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος.

Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του κ. Καρατζαφέρη περί πετρελαίου στο Καστελόριζο, απάντησε: «Όλοι οι άνθρωποι της ΔΕΠ, του υπουργείου Έρευνας και Τενχολογίας που τους ζήτησα να ψάξουν συστηματικά τις πληροφορίες, μου είπαν ότι δύο πηγές υπάρχουν περί πετρελαίου στο Καστελόριζο. Η μία είναι το έγκριτο φύλλο «Ποντίκι» και η άλλη ήταν η εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα που ονομάζεται «Πύλες του μυστηρίου». Δυστυχώς, παρόλο που είναι φίλος μου και τον έχω παρακαλέσει πάρα πολλές φορές, δεν μου έχει παραδώσει τα «κλειδιά» των «πυλών του μυστηρίου» και έτσι δεν μπορώ να ξέρω από πού πήρε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Καστελόριζο».