Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ

Στη σημερινή συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών - Κλείνουν κατηχητικά και εκκλησιαστικές δομές.

Επιβεβαίωσε την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατα τη σημερινή συνεδρίασή της, μετά και την προχθεσινή απόφασή της.

Παράλληλα, η ΔΙΣ προχώρησε στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, για τις δύο επόμενες εβδομάδες (11 έως και 29 Μαρτίου):

- Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, όπως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί κατά την περίοδο αυτή. Προτρέπονται οι νέοι να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.

- Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.

- Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.

- Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό τη μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.

- Να ανατεθεί στη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας η σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Η ΔΙΣ προτρέπει τους μητροπολίτες οι τοπικές εορτές να τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ