Skip to main content

Ιερώνυμος: 261 εκδηλώσεις από την εκκλησία για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Την πραγματοποίηση 261 εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την επέτειο των 200ων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 - 2021). Παράλληλα, όπως τόνισε, θα τεθούν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού οι 10 Τόμοι με τα Πρακτικά των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργάνωσε η Εκκλησία, καθώς και πληθώρα βιβλίων με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Επιπρόσθετα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι, με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Εξάλλου, στην αρχή της ομιλίας του, απηύθυνε πρόσκληση στον καθένα και την καθεμιά από όλους μας, τους απογόνους των ενδόξων μαρτύρων και ηρώων μας του 1821, να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την επικράτειά της, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε την οφειλόμενη αιώνια τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των προγόνων μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, αντλώντας ταυτόχρονα διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον του τόπου μας.

Αναφορικά με τα ιδανικά των αγωνιστών του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «Άλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι Έλληνες, αγωνιστήκαμε όμως, το ᾽21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μάς γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα! Το έθνος μας εξεγέρθηκε ‘'για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία'', όπως έγραψε ο Σαμιώτης επαναστάτης και λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης».

Καταληκτικά, συνέδεσε τις επετειακές εκδηλώσεις με το σήμερα και με το αύριο της πατρίδας μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο, μακριά από τις διχόνοιες που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Επιδιώκοντας πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Θυμόμαστε, διότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Και εορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής».

Την παρουσίαση των ανά Μητροπόλεις εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση έκανε σήμερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού με την τήρηση όλων των απαιτουμένων μέτρων, βάσει των οδηγιών των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των εκδηλώσεων και έχει εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία, ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.