Skip to main content

Ιερώνυμος: Τα χρόνια είναι πονηρά, οι δυσκολίες πάρα πολλές

Ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, κατά τη διαρκεια της δοξολογίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και ζήτησε ενότητα σ' όλα τα επίπεδα.

Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λαμίας, Άγιο Λουκά, άλλά και για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, κατά τη διαρκεια της δοξολογίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και ζήτησε ενότητα σ' όλα τα επίπεδα.

«Μία ευχή θα ήθελα να κάνω. Η σημερινή συνάντηση συμβολίζει συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας. Τα χρόνια είναι πονηρά, οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και θα έρθουν και περισσότερες. Όσο ενωμένοι είμαστε και όσο προχωρούμε βαστώντας ο ένας το χέρι του άλλου στην ανηφοριά τόσο καλύτερα θα πάμε. Αυτό μόνο θέλω να βλέπω και εύχομαι να συνεχίσετε, όχι μόνο στη Λαμία, την Αθήνα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και -γιατί όχι- σε όλον τον κόσμο» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Λίγο νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, είχε περιγράψει τη συνολική εικόνα της περιόδου που διανύουμε, επισημαίνοντας τα εξής:

«Σήμερα, όπως φαίνεται, τα σύννεφα του φασισμού, του ρατσισμού και του ναζισμού εξαφανίζονται. Όμως, τα σύννεφα του ιού είναι μπροστά μας. Καλούμαστε με τη δύναμη του ιατρού Αγίου Λουκά, με κοινωνική συνυπευθυνότητα, να αντιμετωπίσουμε, με κοινωνική αλληλεγγύη, σοβαρότητα και σύνεση αυτήν τη δυσκολία».

Ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του Αρχιεπίσκοπου τόσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε με το έργο της Εκκλησίας ενωμένο τον λαό μας. Κράτησε τη συνοχή της κοινωνίας και σήμερα με την πανδημία που ενδεχομένως να προβάλλει και μία νέα οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, την οποία απευχόμαστε αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, και πάλι ο πράος, ο γλυκύς, ο ήρεμος, ο ισορροπημένος, ο μετριοπαθής, ο συνετός και φρόνιμος πνευματικός ηγέτης μένει κοντά στον λαό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, εστίασε στο ιστορικό της απελευθέρωσης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο πώς η πόλη απέφυγε την καταστροφή όλων των υποδομών της, χάρη σ' έναν Ιταλό, έναν Γερμανό και έναν Σουηδό.

Οι δύο πρώτοι έκοψαν τα καλώδια, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί, κατά την αποχώρησή τους, για να ανατινάξουν τις βασικές υποδομές της πόλης, ενώ ο Σουηδός, από την πλευρά του, έσωσε τις αποθήκες τροφίμων.