Skip to main content

Ιερώνυμος: Αντισυνταγματικός και ανήθικος ο τρόπος φορολόγησης της εκκλησίας

«Ξεσπαθώνει» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά της κυβέρνησης, καθώς σε συνέντευξή του χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και ανήθικο τον νέο τρόπο φορολόγησης της Εκκλησίας, ενώ δεν αποκλείει και την προσφυγ
«Ξεσπαθώνει» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά της κυβέρνησης, καθώς σε συνέντευξή του στη Realnews χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και ανήθικο τον νέο τρόπο φορολόγησης της Εκκλησίας, ενώ δεν αποκλείει και την προσφυγή στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Έρχεται τώρα το κράτος και λέει: Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο: Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20% όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;», σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος.

Μάλιστα, αποκαλεί «παραμύθι» όσα κατά καιρούς ακούγονται για την περιουσία της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου θα του ζητήσει η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Θα ήθελα τον δω και να του πω όπως η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Ή ισχύει η συμφωνία που είχαμε κάνει για τις επιτροπές, ή κάθε υπουργός θα κάνει ό,τι θέλει», επισημαίνει.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η εκκλησία έχει στην κατοχή της περίπου δέκα χιλιάδες ΝΠΔΔ, τους ναούς, με αυτόνομη οικονομική διαχείριση, και δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετος να φορολογηθούν αυτά με το λογιστικό προσδιορισμό, εσόδων μείον εξόδων βάσει των βιβλίων τους.