Skip to main content

Ύφεση-σοκ σε ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση μεταπολεμικά το β΄τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε βαθιά ύφεση 32,9% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα τελευταία στοιχεία διαμορφώνουν μια εικόνα στασιμότητας.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην μεταπολεμική ιστορία σημείωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς το lockdown προκάλεσε το κλείσιμο επιχειρήσεων και άφησε εκτός εργασίας εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το ΑΕΠ, που αντιπροσωπεύει την αξία του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η οικονομία, υποχώρησε κατά 32,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.

Η πτώση ήταν μικρότερη από το -34,1% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, αλλά είναι η χειρότερη επίδοση στην μεταπολεμική ιστορία. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958, που το ΑΕΠ μειώθηκε -10% και ακολουθεί το -8,4% που σημειώθηκε το δ' τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πτώση του ΑΕΠ ήταν 9,5%, μεταδίδει το protothema.gr.

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να πραγματοποιούν καταναλωτικές δαπάνες και ταξίδια.