Skip to main content

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Εκκενώνονται και άλλες πόλεις εξαιτίας του Κούμπρε Βιέχα

Οι αρχές προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης των πόλεων λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στη νήσο Λα Πάλμα.

Την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα, που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη, διέταξαν οι αρχές στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Οι αρχές προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη ηφαιστείου σε χερσαία περιοχή στα Κανάρια Νησιά εδώ και 50 χρόνια και η λάβα έχει «καταπιεί» εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λα Πάλμα έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από την πόλη Τοντόκε, λόγω των εντεινόμενων ηφαιστειακών εκρήξεων.

«Αποσυρθήκαμε από την περιοχή λόγω της έντασης των ηφαιστειακών εκρήξεων, της αύξησης των πυροκλαστικών υλικών και της έντονης παρουσίας τέφρας», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμη: Ισπανία: Καρέ καρέ η έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα

Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή, αφού το Λα Πάλμα, το βορειοδυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Καναρίων. Λάβα εκτινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον αέρα, με αποτέλεσμα να καούν δασικές εκτάσεις ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων κινήθηκαν προς τον ωκεανό σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν πει ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται για την ασφάλειά τους εφόσον ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών.