Skip to main content

Ηγέτες από όλο τον κόσμο στο Παρίσι

Κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην πόλη Αλμπέρ.

Η διεθνοποίηση των πεδίων μάχης είναι το χαρακτηριστικό της Σομ όπου βρίσκεται  ο Γάλλος πρόεδρος και το 1916 ενεπλάκησαν για 150 μέρες γύρω στις 20 εθνικότητες και ανάμεσά τους και Βρετανοί.

Εκεί έχασαν τη ζωή τους 72.000 Βρετανοί στρατιώτες τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα στο Μνημείο Θιεπβάλ που θα επισκεφθούν το απόγευμα οι δύο ηγέτες.

Η επόμενη υψηλή προσκεκλημένη του Γάλλου προέδρου θα είναι αύριο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με την οποία θα μεταβεί το πρωί στην Κομπιένη όπου το 1918 υπεγράφη η συμφωνία ανακωχής μέσα σ’ ένα βαγόνι τρένου.

Η μεγάλη γιορτή

Αύριο το απόγευμα όμως το Παρίσι θα μετατραπεί κατά κάποιο τρόπο στο κέντρο της γης με τους εκατό και πλέον ηγέτες που θα καταφθάσουν για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την ειρήνη στον κόσμο.

Ανάμεσά τους οι πρόεδροι Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ τους.

Ωστόσο στην έναρξη του Φόρουμ για την ειρήνη και την πολυπολιτισμικότητα την Κυριακή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει μη αποδεχόμενος προφανώς τον όρο της πολυπολιτισμικότητας, έναν όρο ιδιαίτερα προσφιλή στον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle