Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΛΛΕΣ 10 ΜΕΡΕΣ

Πώς περιέγραψαν υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη παρουσίασαν επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία παρέθεσε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης. «Έχουμε τέσσερις πυλώνες με πάνω από 200 περιστατικά, μαζί με 100 περιστατικά στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Μιλάμε για υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, για κρεβάτια στις ΜΕΘ που έχουν γεμίσει όλα και επεξεργαζόμαστε λύσεις ανάγκης και λιγότερο αποτελεσματικές αλλά πρέπει να τις δώσουμε στους πολίτες», τόνισε.

Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ ανέφερε ότι το ένα τρίτο του νοσοκομείου είναι πλέον κλίνες για κορωνοϊό. Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός σε όλη την πόλη, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», είπε.

Όπως είπε, τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρχουν μεγάλες ροές ασθενών και τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι τα 1.000 άτομα που νοσηλεύονται στην πόλη είναι το 10% των ασθενών που νοσούν αυτή τη στιγμή, ενώ οι ΜΕΘ έχουν ένα μεγάλο ποσοστό θνητότητας.

Στη μαζική επάνοδο των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στην πόλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου, Γιάννης Κιουμής.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι στα μέσα Σεπτέμβρη εικόνα ήταν σχεδόν ειδυλλιακή και μετά έγινε μεταβολή και κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά, οι συγκοινωνίες δεν έγιναν χειρότερες, ενώ οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. «Αυτό που έγινε από τα μέσα Σεπτέμβρη ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών στην πόλη μας» και πρόσθεσε: «Υπήρξε μια χαλαρότητα γενικότερα. Δεν τους κατηγορώ, όμως αυτό πιστεύω ότι συμπαρέσυρε την πόλη σε μια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».

Ο κ. Κιουμής, πάντως, διευκρίνισε ότι προφανώς συντετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι συγκοινωνίες και τα όσα συνέβησαν την 26η Οκτωβρίου στις εκκλησίες, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός συνεισφοράς τους.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές του κορωνοϊού σε σχέση με τις προηγούμενες λοιμώξεις, είναι ότι σε άλλες περιπτώσεις επέφεραν βαριά γενική κατάσταση, εύκολα αναγνωρίσιμη, οπότε μπορούσε η επιδημία να ελεγχθεί. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, όπως είπε, υπάρχει ευρύτατη γκάμα συμπτωματολογίας και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα κρούσματα.

Για τα παιδιά μικρής ηλικίας επισήμανε πως υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό στη διάδοση του ιού και «σίγουρα αποτελούν το μικρότερο πρόβλημα από αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Κιουμής άφησε και μια νότα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι σήμερα στο Παπανικολάου υπάρχει μια μικρή αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορωνοϊό. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν αρκεί μία μέρα και η όποια ύφεση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι τα κρεβάτια που αφιερώνονται στους ασθενείς με COVID διαρκώς αυξάνονται, οι υπόλοιποι ασθενείς συμπιέζονται, ενώ τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας συνεχώς εξαπλώνονται σε άλλους χώρους, χειρουργεία, χώρους ανάνηψης.

«Είναι άσκηση ιατρικής υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, οπότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών και για να σταματήσει η ροή θα πρέπει να σταματήσουν οι επαφές ανθρώπων στον μέγιστο βαθμό και χωρίς καμία εξαίρεση», τόνισε

Σχολιάζοντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση ανέφερε. «Είχαμε όλα τα δεδομένα, είχαμε πανηγυρισμούς, είχαμε διαμαρτυρίες, είχαμε λιτανείες, είχαμε γλέντια, είχαμε πάρτι αλλά και παράγοντες που δεν έχουμε αναδείξει ακόμα, όπως οι ρύποι του περιβάλλοντος και οι κλιματολογικές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «αν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου. Πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα». Η μόνη κριτική που θα μπορούσε να γίνει με την εφαρμογή των μέτρων αν θα έπρεπε να εφαρμοστούν λίγες μέρες νωρίτερα κι αν θα έπρεπε να ήταν όπως είναι το τελευταίο τριήμερο. Η αίσθησή μου είναι ότι θα ήμασταν καλύτερα».

Έκκληση για τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρότι ήδη διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του lockdown ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ισοορροπήσουμε. «Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνουμε το προσωπικό, οικογενειακό μας lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε εξωνοσοκομειακές νοσηλείες.
Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι και η μακροπρόθεσμη τήρηση των μέτρων. «Κάποια στιγμή η πανδημία θα τιθασευτεί. Θα έχουμε ένα άνοιγμα της οικονομίας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ