Skip to main content

Υγειονομικοί Θεσσαλονίκης: Τα εμβολιαστικά κέντρα αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία

Διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη - «Οδεύουμε στη μετατροπή των κέντρων υγείας σε αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα».

Με αίτημα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για τη θωράκιση του πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Οι γιατροί τόνισαν ότι, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε ύφεση, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις, καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για την ενίσχυσή τους. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν ότι για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων εντός των νοσοκομείων, έχουν αποδυναμωθεί τα κέντρα υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα στους πολίτες.

«Ενώ υπήρχε ένας σχεδιασμός διαφορετικός ξαφνικά μαθαίνουμε ότι τα νοσοκομεία γίνονται εμβολιαστικά κέντρα και όχι μόνο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι υπερεξαντλημένοι, αποδεκατισμένοι, καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμα βάρος των εμβολιασμών και τις πιθανές επιπλοκές, την οργάνωση, τη διεξαγωγή τους από το πρωί ως το βράδυ εγγράφοντας ατύπως εφημερίες, κάνοντας όμως και τις εφημερίες των τμημάτων τους και των νοσοκομείων», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει μονοθεματικά. Άνοιξαν σιγά σιγά κλινικές για τη λοιπή νοσηρότητα, ωστόσο ούτε αυτές στελεχώνονται με το να μετακομίζουν οι γιατροί (σσ στα εμβολιαστικά κέντρα), οι οποίοι είναι από διάφορες ειδικότητες, ακόμα και εργαστηριακοί, ακόμα και ακτινολόγοι, πράγμα επικίνδυνο για τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους».



Σχετικά με τα κέντρα υγείας που έγιναν εμβολιαστικά κέντρα η πρόεδρος τόνισε ότι είναι τόσο υποστελεχωμένα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε στο τακτικό πρωινό τους ωράριο, αλλά ούτε και στην εφημέρευσή τους. «Οδεύουμε στη μετατροπή των κέντρων υγείας σε αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα με καταδίκη αυτού του πληθυσμού», τόνισε και πρόσθεσε πως οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος δήλωσε: «Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο, πολλοί συνάδελφοι έχουν αρρωστήσει, αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε για δύο και για τρεις για να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να έχουν προβλέψει την ενίσχυση του προσωπικού. Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να ακούσουν τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών».



Για υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έκανε η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. «Στα νοσοκομεία ό,τι και να λέει η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αντί να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα, χρησιμοποιούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για εμβολιαστικά κέντρα. Θρηνούμε πάρα πολλούς υγειονομικούς και χιλιάδες έχουν νοσήσει. Ό,τι αντιλαϊκό μέτρο θέλουν να περάσουν και όσο και αν θέλουν να φέρουν την υγεία στα μέτρα τους, εμείς θα είμαστε εδώ για να τους ξεμπροστιάζουμε κάθε μέρα και με τη στάση μας στα νοσοκομεία αλλά και με τις κινητοποιήσεις. Η ίδια τους η πολιτική τους ξεμπροστιάζει», ανέφερε.



Τον κίνδυνο από τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου μέσα στο Θεαγένειο τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Βασίλης Μουρατίδης. Όπως ανέφερε, παρότι αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι θα εξαιρεθούν τα ειδικά νοσοκομεία, τελικά άνοιξε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού.