Skip to main content

Υγειονομική βόμβα η πειρατική κομμωτική στη Θεσσαλονίκη

Κραυγή αγωνίας από τους κομμωτές - Ζητούν το άμεσο άνοιγμα των επιχειρήσεων τους. Φόβοι για λουκέτο στο 40% των κομμωτηρίων.

Την ώρα που το τοπίο παραμένει θολό για το αν, ποτέ και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξει το λιανεμπόριο, αλλά και για το αν, τελικά, τα κομμωτήρια θα είναι μεταξύ των πρώτων καταστημάτων που θα κάνουν πρεμιέρα μετά το δεύτερο lockdown, η «πειρατική» κομμωτική φαίνεται να χτυπά κόκκινο.

Αν και η παράνομη κομμωτική από σπίτι σε σπίτι, από κοπέλες με βαλιτσάκια ανά χείρας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τον κλάδο των κομμωτών, την περίοδο των δυο lockdowns, φαίνεται να γιγαντώνεται, ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δημιουργώντας προβληματισμό για ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού.

Άτομα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση λόγω των κλειστών καταστημάτων και των αναγκών των γυναικών κυρίως, για βαφή και κούρεμα, επιδίδονται σε ένα ράλι προκειμένου να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, που... διψούν για καλλωπισμό, λησμονώντας τις απαγορεύσεις στην προσπάθεια αναχαίτισης της COVID-19. Ενίοτε, μάλιστα, όπως λένε άτομα που γνωρίζουν οι πειρατές κομμωτές, αποστέλλουν sms χρησιμοποιώντας τον αριθμό 6 (για σωματική άθληση) είτε το νούμερο 4 (για βοήθεια σε άτομο στο σπίτι).

Το αποτέλεσμα είναι άτομα, συχνά μη πιστοποιημένα, χωρίς κανέναν έλεγχο και μη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα να εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες εν μέσω πανδημίας. Οι παράνομοι κομμωτές, που δεν κόβουν παραστατικά, εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα και όποια ώρα τους το ζητήσει ο πελάτες (μέχρι την απαγόρευση της κυκλοφορίας) είναι συνήθως απόφοιτοι σχολών κομμωτικής που δεν βρίσκουν εργασία, ή πρώην εργαζόμενοι κομμωτηρίων που αναζητούν κάποια μεροκάματα αψηφώντας το γεγονός πως βιώνουμε μια άνευ προηγούμενου υγειονομική κρίση.

Έρχονται λουκέτα το 2021

«Μια κομμωτική δραστηριότητα, εκτός των ενδεδειγμένων χωρών, συχνά από μη πιστοποιημένους ανθρώπους αποτελεί εν μέσω πανδημίας, υγειονομική βόμβα, καθώς ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τον ίδιο τον πελάτη, και αυτό γιατί δεν τηρείται καμία υγειονομική υποχρέωση που είναι θεμελιώδης για την εκτέλεση της κομμωτικής τέχνης» αναφέρει στη voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και Περιχώρων, Παύλος Κολοβός υπογραμμίζοντας πως «είναι μαθηματικά βέβαιο, πως με τέτοιες πρακτικές σε συνδυασμό με τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η επιβίωση των καταστημάτων μας, που κατά κύριο είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τίθεται εν αμφιβόλω. Πολύ φοβάμαι πως στην αρχή της καινούργιας χρόνιας δεν αποκλείεται το 40% των μικρών κομμωτηρίων να οδηγηθεί σε λουκέτο. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μου λένε πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η κρίση στον κλάδο μας βαθαίνει χρόνο με το χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Κολοβό πολλά από τα κομμωτήρια μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown, έχασαν περί το 20% της σταθερής πελατείας τους, την οποία δεν επανέκτησαν κατά τους μήνες που λειτούργησαν.

Αναφορικά με το κλείσιμο των κομμωτηρίων ο κ. Κολοβός υπογραμμίζει πως «κακώς μας έκλεισαν. Τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λειτουργούμε με ραντεβού, ο κλάδος μας αποτελείται κατά κύριο λόγο από αυτοαπασχολούμενους, που υπό κανονικές συνθήκες δέχονται 5- 6 πελάτες την ημέρα».