Skip to main content

Υγειονομική βόμβα το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-Έχει να καθαριστεί από το Πάσχα

Τριτοκοσμικές εικόνες από τους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος - Χωρίς τουαλέτες λόγω της δυσωδίας - Τι λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος

Μπορεί να αποτελεί εδώ και λίγο καιρό τμήμα πανεπιστημιακού ιδρύματος, μετά τη συγχώνευσή του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ωστόσο με την εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο δίμηνο, μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να θυμίζει το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης.

Όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες εικόνες, το ΑΤΕΙΘ έχει μετατραπεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε σκουπιδότοπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού επειδή έχει κολλήσε η διαγωνιστική διαδικασία για ανάδοχο εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα του ιδρύματος.

Κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, απορρίμματα σε κάθε πιθανό σημείο του ΤΕΙ, αφού δεν τα μαζεύει κανείς, ενώ οι τουαλέτες που έχουν να καθαριστούν ακριβώς δύο μήνες είναι απλησίαστες εξαιτίας της δυσωδίας που αναδύεται και ενισχύεται με την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του καλοκαιριού.

Μαρτύριο η εξεταστική

Με την κατάσταση να θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, οι φοιτητές του ΑΤΕΙΘ καλούνται να συμμετάσχουν στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Μια αίθουσα που έχει να καθαριστεί δύο μήνες όπως είναι λογικό θα μυρίζει άσχημα, θα έχει σκουπίδια και γενικότερα δεν είναι μέρος για να δώσει κανείς εξετάσεις», αναφέρει στη Voria.gr φοιτήτρια του ΑΤΕΙΘ.



Όπως καταγγέλλει, όσο και να θέλουν οι φοιτητές να διατηρήσουν καθαρό το χώρο του ιδρύματος, αυτό είναι αδύνατο. «Ακόμα και έναν καφέ να κρατάς στο χέρι, δεν είναι δυνατόν να κουβαλάς το ποτήρι πίσω στη Θεσσαλονίκη για να το πετάξεις, κάπου θα το αφήσεις αναγκαστικά», επισημαίνει.

Το μεγαλύτερο βέβαια ζήτημα όπως λέει εντοπίζεται στους χώρους υγιεινής, αφού οι τουαλέτες ουσιαστικά είναι μη προσβάσιμες λόγω της ιδιαίτερα άσχημης οσμής που αναδύεται από την έλλειψη καθαριότητας, με 25.000 ενεργούς φοιτητές να μένουν χωρίς αποχωρητήρια.

Λύση σε μία εβδομάδα

Στη συγχώνευση του ΑΤΕΙΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και στο γεγονός ότι έγιναν αρκετές ενστάσεις από εργολάβους καθαριότητας επί του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, αποδίδει την κατάσταση ο πρώην πρύτανης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Παναγιώτης Τζιώνας, μιλώντας στην Voria.gr.

«Έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο ΤΕΙ με την καθαριότητα. Δυστυχώς η συγχώνευση του ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει μεγάλο ζήτημα, αφού πήγε πίσω ο διαγωνισμός, που είχαμε ξεκινήσει ως Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί από τον νέο φορέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιώνας.



Πέραν τούτου, την κατάσταση στο ίδρυμα, που έχει να καθαριστεί από τις 15 Απριλίου, επιβάρυνε το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες εργολάβοι στον διαγωνισμό πραγματοποίησαν απανωτές ενστάσεις κατά τη διαδικασία επιλογή του αναδόχου, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να μην ολοκληρώνεται και το ΤΕΙ να μην καθαρίζεται.

 «Θέλω να πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα λυθεί το πρόβλημα αφού η κατάσταση είναι πλέον πολύ δύσκολη», αναφέρει ο κ. Τζιώνας.