Skip to main content

Φοιτητές του ΑΠΘ συνδέονται με την αγορά εργασίας στο iGrowLabs

Σε εφαρμογή το σχέδιο ανάσχεσης του brain drain. Οι εταιρείες Πληροφορικής που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, που υποστηρίζουν ΑΠΘ , ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΣΕΠΒΕ.

To είπαν και το έκαναν. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους για να περάσει η χώρα από το "brain drain" στο "brain gain".

H κοινή πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε το Μάιο του 2016, έχει πάρει σάρκα και οστά, με το iGrowLabs να ανοίγει ήδη τις πρώτες πόρτες του κλάδου της Πληροφορικής για επί πτυχίω φοιτητές της Πολυτεχνικής.

Ήδη στους εξοπλισμένους χώρους που έχουν διαμορφωθεί στο «σπίτι των μηχανικών», στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, εργάζονται από τις αρχές του χρόνου τρεις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, πάνω σε διπλωματικές, στα θέματα των οποίων συναντήθηκαν τα ενδιαφέροντα των εταιρειών όπως και των φοιτητών, με τις απαιτήσεις και οδηγίες των καθηγητών.

Σε τούτη την φάση οι εταιρείες που μπήκαν στην πρωτοπόρα διαδικασία για τα ελληνικά ακαδημαϊκά αλλά και επιχειρηματικά δεδομένα, είναι οι εξής: Μatrix Information Technologies(λογισμικό για αγροτικές εργασίες), Υummy Wallet(ηλεκτρονικό πορτοφόλι αγορών και αποταμίευσης), Datascouting(εφαρμογές για την καταχώρηση και οργάνωση πληροφοριών), Γνώμων Πληροφορική (υπηρεσίες και λύσεις πληροφορικής) και Agrostis (αγροτικά πληροφοριακά συστήματα).

Όπως εξήγησαν από πλευράς ΣΕΠΒΕ ο πρόεδρος κ. Καγγελίδης (Γνώμων) και ο ταμίας κ. Σ. Σιάγας (i4G), αυτή την περίοδο υλοποιείται η πρώτη αυτή πιλοτική συνέργια, αφού πρώτα ενημερώθηκαν όλες οι εταιρείες- μέλη του Συνδέσμου, όπως και οι καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα δύο ακόμη φοιτητές θα ενταχθούν στους χώρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δουλεύοντας πάνω στις διπλωματικές τους για τους επόμενους 6-8 μήνες.

"Το iGrowLabs, απευθύνεται σε όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αλλά και σε φοιτητές άλλων σχολών με αντικείμενα που μπορούν να συνδεθούν με τον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Στην επόμενη φάση, θα επιδιώξουμε να επεκτείνουμε το εγχείρημα αυτό και σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές όπως και υποψήφιους διδάκτορες, πάντοτε συνεργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο", πρόσθεσε ο κ. Καγγελίδης εξηγώντας ότι στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψηφίων διδακτόρων θα πρέπει να εξασφαλισθούμε και πόροι για τους νέους επιστήμονες που θα συμμετέχουν στο iGrowLabs.

O κ.Σιάγας δήλωσε ότι σταδιακά το σχέδιο αρχίζει να μορφοποιείται στην πράξη, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν "εγκατασταθεί" στους χώρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως και 20 άτομα, όσα δηλαδή μπορούν να φιλοξενηθούν στο Επιμελητήριο για το σκοπό αυτό.

"Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτή την win-win πρωτουβουλία, θα έχουν προτάσεις για εργασία από εταιρείες ελληνικές, ενώ ευκαιρίες θα υπάρξουν και για μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, αφού λυθούν σε συμφωνία με το Αριστοτέλειο, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας", κατέληξε ο κ. Σιάγας.

Σημειώνεται ότι στο ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουν δημιουργηθεί δύο χώροι, εργασίας των φοιτητών αλλά και συναντήσεων φοιτητών - εταιρειών που πραγματοποιούνται σε τακτικά διαστήματα, με την υποστήριξη και της i4G. Οι τελειόφοιτοι φοιτητές φιλοξενούνται από 6 έως 9 μήνες για να κάνουν την διπλωματική τους εργασία, χρόνο κατά τον οποίο αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και περισσότερες προοπτικές εξασφάλισης εργασίας, ενώ έρχονται και σε άμεση επαφή με το Επιμελητήριο, δηλαδή τον φορέα εκπροσώπησης των μηχανικών.