Skip to main content

Οικ. Πράσινοι: Ας μπει τέλος στον εξευτελισμό της χώρας με το Μετρό Θεσσαλονίκης

Το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «καθυστερήσεις» και «εξευτελισμό της χώρας» στην ολοκλήρωση του Μετρό.

«Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αξίζουν μετά από τόσα χρόνια ένα μέσο δημόσιας συγκοινωνίας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αποζημιώσεις στον ανάδοχο, κάτι που έφερε η αλλαγή πλεύσης από την παρούσα κυβέρνηση. Ας μπει ένα τέλος στις τυχοδιωκτικές πολιτικές, με σεβασμό στον πολιτισμό, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και σε ένα έργο που έχει τόσο χλευαστεί πανελληνίως», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνουν, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να εμείνει στην απόφασή της για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του σταθμού της Βενιζέλου, χωρίς να λάβει υπόψη την νομική αμφισβήτηση που αποδείχθηκε με την ισχνή πλειοψηφία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των Οικολόγων, «ο πρωθυπουργός έχει αγνοήσει και έχει αφήσει αναπάντητες τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, φιλελλήνων και Ελλήνων από όλον τον κόσμο, που με επιστολή τους ζητούν την προώθηση της υπαρκτής λύσης για κατασκευή του σταθμού με παραμονή των ευρημάτων κατά χώρα (in situ). Με τον ίδιο επιδεικτικό τρόπο έχουν αγνοηθεί οι απόψεις της πλειοψηφίας μηχανικών και αρχαιολόγων που έχουν δουλέψει για χρόνια στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου, οι οποίοι συμφωνούν τόσο για την αναγκαιότητα της παραμονής των ευρημάτων με στόχο την ακεραιότητά τους και την πλήρη ανάδειξή τους ως «Βυζαντινής Πομπηίας» που έχουν χαρακτηριστεί, όσο και για την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα της κατασκευής του σταθμού με αυτόν τον τρόπο».

Καταληκτικά οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον πρωθυπουργό «να ακούσει τους επιστήμονες και να αποτρέψει την συνέχιση του διεθνούς εξευτελισμού της χώρας». Υπογραμμίζουν ότι πρέπει ο κ. Μητσοτάκης «να σεβαστεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και να μην τεθούν οι αρχαιότητες σε κίνδυνο μπαίνοντας σε μία διαδικασία απόσπασης και συνεχών μεταφορών πριν καταστεί ίσως δυνατό να επανατοποθετηθούν. Ταυτόχρονα, ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να καταθέσει άμεσα αίτηση αναγνώρισης του μνημειακού συγκροτήματος ως «Χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESCO, κάτι που δεν θα είναι δυνατό μετά την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους».