Skip to main content

ΙΚΑ: Όφελος 250 εκατ. ευρώ από τη νέα συνταγογράφηση

Τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Συστήματος Αυτοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής του οργανισμού Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Συστήματος Αυτοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής του οργανισμού Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο κ. Αμπατζόγλου τονίζει πως η εξοικονόμηση πόρων για τον οργανισμό το 2010, που είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του συστήματος, θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου ικανού να ελέγξει και να εκκαθαρίσει μηχαγραφικά τις συνταγές.

Όπως σημειώνεται, με την εφαρμογή του νέου συστήματος αυτοματοποιημένης διαχείρισης συνταγών επιτυγχάνονται οργανωτικά, λειτουργικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων για αναλύσεις τάσεων κατανάλωσης και δαπανών συνταγογράφησης, ως εργαλείο άσκησης υγειονομικής πολιτικής και λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Ακόμα ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις καθώς όλα τα κυβερνητικά προγράμματα έχουν σαν βασικό στόχο την περιστολή της σπατάλης της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Το σύστημα ήδη εγκαθίσταται σε κτήριο του οργανισμού, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2010. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ και κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία Unisystems. Μετά τη διετία το σύστημα θα διαχειρίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών) με τις εξής λειτουργίες:

- Tη συγκέντρωση και καταχώρηση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών (scanners) υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

- Την ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων.

- Την αυτοματοποιημένη, αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπολοίπων στοιχείων του συνταγολογίου.

- Την καταχώρηση των υπολοίπων μη αυτόματα αναγνωρισθέντων σχετικών πεδίων της συνταγής.

- Την ηλεκτρονική διεξαγωγή ελέγχων ορθότητας των συνταγών.

-Εκτέλεση, αυτόματων και μη, αλγόριθμων αντιμετώπισης μη ορθών συνταγών.

-Εκκαθάριση των συνταγών

-Την ηλεκτρονική αντιμετώπιση των μη ορθών συνταγών.

-Το μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και τη μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

-Την ενημέρωση των φαρμακείων, των Υποκαταστημάτων και της Διοίκησης του ΙΚΑ για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

-Τον υπολογισμό του ποσού ανάκτησης ανά φαρμακευτική εταιρεία και ΦΚΑ.

-Tην ενημέρωση της Διοίκησης, μέσω συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης, για θέματα Φαρμακευτικής Δαπάνης και Κατανάλωσης.

Tην παρακολούθηση της συνταγογράφησης και την αποστολή Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο Μονάδας Υγείας, Νομού και Περιφέρειας.


Εξάλλου σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου, για το 2009 ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαμορφώνεται ως εξής: Οι δαπάνες- παροχές ανέρχονται σε 17,702 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχονται σε 2,190 δισ. ευρώ. Η αύξηση της δαπάνης που αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη το 2009 ανήλθε σε 9,16% σε σχέση με το 2008. Απαντώντας σε ερώτηση δημσιογράφων ο κ. Αμπατζόγλου σχολίασε ότι η διεθνής κρίση έχει επηρεάσει και τον Οργανισμό με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση 1% στα έσοδα το 2009 σε σχέση με πέρυσι.