Skip to main content

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τις απαντήσεις Δένδια στην Άγκυρα

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τις συνομιλίες με Ερντογάν και Τσαβούσογλου - Ικανοποίηση του πρωθυπουργού για την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα και το λεκτικό μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα συζήτησε στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στην Άγκυρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση, αναφερόμενος στη δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από το Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν αποτέλεσμα πλήρους συνεννόησης με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να «εντάξει» τη συνάντηση στην επιχείρηση δημοσίων σχέσεων στην οποία έχει αποδυθεί με κύριο στόχο τη Δύση. Για αυτό και είχε επιλεγεί να αναγνωσθεί μια δήλωση που απλώς θα απαριθμεί τις βασικές ελληνικές θέσεις.

Ωστόσο, στην πρωτολογία του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε και αναφορά σε τουρκική μειονότητα και σε ανάγκη να αποφεύγονται οι προκλήσεις, κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί ασχολίαστο.

Μετά το πέρας των δηλώσεων, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς προβάλλουμε τα δίκαιά μας». Και επισήμαιναν ότι «ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χθες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου. Και ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».