Skip to main content

Ικανοποίηση στον δήμο Δέλτα για το ανάχωμα Καλοχωρίου

Ο δήμος κινήθηκε προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει πόρους για αντιπλημμυρικά έργα

Ως σημαντικά βήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Δέλτα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Μίμης Φωτόπουλος, τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημοπράτηση του έργου για τη συντήρηση του παράκτιου αναχώματος Αλιάκμονα-Λουδία-Αξιού-Καλοχωρίου και για τον καθαρισμό 48 ρεμάτων της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων και αυτό των Διαβατών.

«Είναι δύο πολύ σημαντικά βήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Δέλτα αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, για τα οποία συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη και ασκώντας πιέσεις πχ στην περίπτωση του αναχώματος Καλοχωρίου προκειμένου να δοθεί η σχετική άδεια από Υπηρεσίες, Φορείς και Υπουργεία στην ΠΚΜ για να προχωρήσει στη συντήρηση», επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος και τονίζει ότι ο δήμος και η επιχείρηση ύδρευσης του, έχοντας υποστεί τρεις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν όλες τις Κοινότητες αλλά ιδίως τα Κύμινα, τα Μάλγαρα, τη Βραχιά, το Καλοχώρι και τη Χαλάστρα, τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησαν στον καθαρισμό των φρεατίων και των καναλιών, ενώ συνεργαστήκαμε με το ΤΟΕΒ και το ΓΟΕΒ για τον καθαρισμό των καναλιών πέριξ των οικισμών.

«Τον τελευταίο χρόνο το αποτέλεσμα φάνηκε, καθώς δεν είχαμε συγκεντρώσεις υδάτων και ζημίες σε περιουσίες στις Κοινότητές μας παρά κάποιες μεγάλες βροχοπτώσεις, σημάδι ότι οι εργασίες που κάναμε έχουν αποτέλεσμα», επισημαίνει ο δήμαρχος Δέλτα, ενώ αναφέρει πως παράλληλα ο δήμος κινήθηκε προς τις υπερκείμενες αρχές, όπως τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει πόρους για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή από την Λαχαναγορά μέχρι και τον Γαλλικό ποταμό συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ.

«Ομοίως, εργαζόμαστε συστηματικά και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση στην λεγόμενη Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Καλοχωρίου (στο Βιομηχανικό Πάρκο) ώστε μετατραπεί σε θεσμοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή και να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα υποδομών, όπως πχ ένα ικανό δίκτυο ομβρίων υδάτων, οδοποιίας και συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα λύσουν με το σωστό τρόπο και διά παντός τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται εκεί καθημερινά», αναφέρει χαρακτηριστικά.