Skip to main content

Ικανοποίηση Γιούνκερ για την αντίδραση των αγορών στο μηχανισμό στήριξης

Ο προεδρεύων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την υπερ-κάλυψη των ελληνικών κρατικών τίτλων και για τα επιτόκια που διαμορφώθηκαν.
Καθησυχασμένος από την αντίδραση των αγορών στον ανακοινωθέντα μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα δήλωσε ο προεδρεύων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Την Κυριακή πήραμε τη σωστή απόφαση. Είμαι καθησυχασμένος από τις κατοπινές αντιδράσεις των αγορών, ενώ μειώθηκαν αισθητά οι διαφορές απόδοσης ομολόγου (spread) μεταξύ των ελληνικών και των λοιπών ευρωπαϊκών ομολόγων», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την υπερ-κάλυψη των εξαμηνιαίων και των ετήσιων ελληνικών κρατικών τίτλων που διατέθηκαν χθες και χαρακτήρισε αποδεκτά τα επιτόκια που διαμορφώθηκαν.

Στο ερώτημα εάν αυτή η θετική αντίδραση των αγορών απομάκρυνε στον ορίζοντα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην ελληνική οικονομία, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «θα πρέπει να αναμείνουμε για λίγες ημέρες ακόμα, σταθμίζοντας τότε την οριστική αντίδραση των αγορών στο σύνολό της».

«Δεν θα κερδοσκοπήσω εγώ, αναφορικά με τυχόν ελληνικό αίτημα για τη βοήθεια αυτήν», υπογράμμισε. «Η απόφαση αυτή θα είναι της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Τονίζω, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, μετά από την πρώτη αντίδραση των αγορών στα μέτρα μας της Κυριακής, δεν αντιμετωπίζει άμεσο οικονομικό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ καταλήγοντας.