Skip to main content

«Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη» από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Η έκθεση στο Γενί Τζαμί υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

'Εκθεση με τίτλο «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη – Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ» διοργανώνουν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η έκθεση υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

Την έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 210 εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του Τμήματος στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, επιμελείται η καθηγήτρια, Θάλεια Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου.Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ.2310 857978).

Η έκθεση παρουσιάζει καινούργιες και πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Τα μνημεία της πόλης μας από την ελληνιστική έως τη σύγχρονη εποχή, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης, ανίχνευσης, ερμηνείας και, εντέλει, εικαστικής απόδοσης, μέσα από μία διεργασία που στηρίζεται στη γνωριμία και την αφομοίωση, τόσο των ορατών όσο και των άυλων ιδιοτήτων τους. Η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος, είναι μερικές από τις ιδιότητες των μνημείων που απασχολούν τους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, η κατανόηση της ιστορικότητας, της συναίσθησης του genius loci (του «πνεύματος του τόπου»), της ατμόσφαιρας του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και της συνομιλίας των μνημείων με το περιβάλλον, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο  αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή τους και την ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον, ερμηνεύονται κατά περίπτωση και αποδίδονται με την ιδιαίτερη προσωπική γραφή των συμμετεχόντων. Η «συνομιλία» αυτή συμπληρώνεται από μικρά δοκίμια που συνοδεύουν και υποστηρίζουν την εικόνα.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00 ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.