Skip to main content

Εικαστική έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη στο Athens Print Fest

Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά έργα τυπωμένα σε εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά, συρραμμένα σε πολύπτυχα ή συνδυασμένα με ζωγραφική και γραφή.

«Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία», τιτλοφορείται η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη, η οποία παρουσιάζει μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους σφραγιδόλιθους, που εκτίθενται σε Ελληνικά Μουσεία.

Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά έργα τυπωμένα σε εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά, συρραμμένα σε πολύπτυχα ή συνδυασμένα με ζωγραφική και γραφή.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εικαστικών γεγονότων του 4ου International Athens Print Fest της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου σε επιλεγμένους χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Συνολικά το 4ο International Athens Print Fest θα φιλοξενήσει περισσότερα από 750 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ οι εκθέσεις θα πλαισιώνονται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Δακτυλιδόπετρες,κρυφή γοητεία» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Πολιτισμού "Francisco de Miranda", της Πρεσβείας Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα (Χάρητος 6, Κολωνάκι).

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 24 Σεπτεμβρίου-6 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00)

Στο κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση «Δακτυλιδόπετρες,κρυφή γοητεία», ο κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου, ομότιμος καθ. Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων γράφει:

“Η καλλιτέχνης Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τα μικρά αντικείμενα τέχνης, από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους που η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχώς φέρνει στο φως και εμπλουτίζουν τα μουσεία μας. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των σφραγιδόλιθων είναι γνωστός. Είναι χρηστικά, αλλά και διακοσμητικά μικροαντικείμενα από ημιπολύτιμα κατά κανόνα υλικά, φέρουν έγγλυφες συνήθως παραστάσεις και συναντώνται σε διάφορα σχήματα….

…Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα από εικαστική άποψη να παρακολουθεί κανείς το πώς η Κομπατσιάρη μεταπλάθει τα αρχαία αυτά έργα σε σύγχρονα αριστουργήματα τέχνης. Το αρχαίο θέμα υπομνηματίζεται υπαινικτικά κυρίως ως αρχέγονη πηγή, που εντοπίζεται εν μέρει στο σχήμα ή στην παράσταση, ανάλογα με την έμπνευση της ζωγράφου. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν έργα της που μοιάζουν γλυπτά στο χώρο χάρη στην «πλαστικοποιημένη» επιφάνεια με τα ενιαία χρώματα, τα αυστηρά σχήματα, τα καθαρά περιγράμματα και με την ψευδαίσθηση εναλλαγής του κενού και του πλήρους. Η τεχνική της είναι μοναδική (προσωπική) και δείχνει ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος και χειρωνακτική δεινότητα. Υπάρχουν ακόμα έργα της που συνδυάζουν την εικόνα με το λόγο, τη διακόσμηση με τα μοτίβα, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο, δοσμένα αποκλειστικά μέσα από την εικαστική λειτουργία της τέχνης, ικανής ωστόσο να προσδώσει σ’ αυτά μία άλλη αίσθηση, δημιουργώντας εικόνες με εκφραστική πληρότητα”.

Την ημέρα των εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρέσβης της Βενεζουέλας κ. Farid Fernadez και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κα. Φλοράνς Χρηστάκη. Ο κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου θα παραστεί και θα μιλήσει την βραδιά των εγκαινίων.

Χορηγός Καταλόγου Έκθεσης: ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ

Who is Who

Η Μαρία Κομπατσιάρη, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μια εικαστικός που δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης εδώ και σαράντα χρόνια.
Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας), του Ε.Τ.Ε.Ε. (Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), του Ο.Σ.Δ.E.Ε.Τ.Ε. (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους), της Ε.Ε.Χ. (Ένωση Ελλήνων Χαρακτών) και του International Art Council Kokusai Bijyutsu Shingikai of Japan.
Παρουσίασε την δουλειά της σε 30 ατομικές και πάνω από 150 ομαδικές, σε Μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Απέσπασε πολλές διακρίσεις για το έργο της στην Ελλάδα, Γαλλία Ιταλία και Ιαπωνία. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει στην Θεσσαλονίκη.