Skip to main content

Οικογένεια Μπέκα: Η εταιρεία που έκανε τα προϊόντα βουβαλινού γάλακτος… μόδα

Ο Γιάννης Μπέκας δημιουργεί στην πρότυπη παραγωγική του μονάδα στη Σίνδο καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με πρώτη ύλη το βουβαλινό γάλα.

Είναι η εταιρεία που έκανε μόδα το βουβαλινό γάλα και τα προϊόντα του, συστήνοντάς τα στα ελληνικά νοικοκυριά, γρήγορα όμως κατάφερε να υπερβεί την όποια πρόσκαιρη τάση και να τα εντάξει στις διατροφικές επιλογές του κόσμου, καθιστώντας τα μέρος της καθημερινότητάς του.

Η οικογένεια Μπέκα από τη Θεσσαλονίκη, μέσα από την επιφάνειας 1.500 τ.μ. πρότυπη μονάδα παραγωγής βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σίνδο, δεν σταματά να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας υπό το brand name «Βουβαλινό», με μόνο κριτήριο την ποιότητα και την ιδιαίτερη πρώτη ύλη από τις περιοχές του Γαλλικού, του Αξιού, της Δοϊράνης, του Πολύκαστρου και της Νέας Απολλωνίας.



Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχει βγάλει στην αγορά μπουράτα, μοτσαρέλα και μποκάτσια από βουβαλινό γάλα που έχουν φτάσει μέχρι και το Μπαχρέιν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως πρόκειται για τυριά καλύτερα από τα αντίστοιχα ιταλικά. Σήμερα τα προϊόντα της Οικογένειας Μπέκα βρίσκονται στα ράφια των delicatessen από τη Νορβηγία και το Βέλγιο μέχρι την Αγγλία, έχουν παρουσία σε όλη την Ελλάδα, ενώ η γκάμα τους εμπλουτίζεται διαρκώς. Από γάλα, αριάνι, κεφίρ και γιαούρτι μέχρι κρέμα βανίλια, σοκολάτα και ρυζόγαλο και από καζάν ντιπί, βούτυρο, λευκό τυρί τύπου φέτα, ημίσκληρο τύπου κασέρι και σκληρό τύπου γραβιέρα μέχρι παγωτό και frozen yogurt η Οικογένεια Μπέκα έχει κάνει το βουβαλινό γάλα την πρώτη ύλη για μια μεγάλη προϊοντική γκάμα. Μάλιστα, η επιχείρηση σχεδιάζει για τον χειμώνα δύο νέα τυροκομικά προϊόντα, πρωτοπόρα για την ελληνική αγορά, ενώ δεν σταματά τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού, στην προσπάθειά της να υποστηρίζει όλο και περισσότερους και διαφορετικούς κωδικούς. Τα τελευταία χρόνια δε έχει κάνει στροφή σε μικρότερες συσκευασίες, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών στα προϊόντα της.  



Η φιλοσοφία της Οικογένειας Μπέκα είναι ένας συνδυασμός ποιότητας και παράδοσης, ή αλλιώς η επιθυμία να προσφέρει ποιοτικά προϊόντα με αγνά υλικά και πίστη στην παράδοση. «Ως εταιρεία δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας, αλλά της ποιότητας. Και αυτή η ποιότητα ξεκινά από το βουβαλινό γάλα, που πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις από την πρώτη στιγμή, ήδη από τη συλλογή του. Τα στάνταρ που έχουμε θέσει είναι πολύ υψηλά» λέει στη Voria ο επικεφαλής και ψυχή της εταιρείας, Γιάννης Μπέκας.

Η κτηνοτροφική παράδοση

Ο Γιάννης Μπέκας κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια. Οι γονείς του ασχολούνταν χρόνια με το αντικείμενο και ο ίδιος, από μικρό παιδί είχε τριβή με τα ζώα, μαθαίνοντας από νωρίς ακόμα και τη διαδικασία του αρμέγματος, αλλά και όλες τις συνήθειές τους. Έτσι, δεν ήταν παράξενο το ότι φοίτησε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια στο ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής της Λάρισας, ενώ έφυγε και για τις ΗΠΑ όπου έκανε πρακτική, θέλοντας να διαμορφώσει την επιστημονική βάση για τα επόμενα βήματά του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε ορμώμενος από την κτηνοτροφική παράδοση των γονιών του να δημιουργήσει το 1994 μια κτηνοτροφική μονάδα, ξεκινώντας από την αρχή, την οποία διατήρησε μέχρι το 2013. Στο ενδιάμεσο έμελλε ο δρόμος του να διασταυρωθεί με το βουβαλινό γάλα, που άλλαξε την πορεία του, βάζοντάς τον σε άλλα μονοπάτια. Έτσι, δημιούργησε την πρότυπη μονάδα παραγωγής βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων, που ξεκίνησε το 2005 από έναν χώρο μόλις 150 τ.μ., για να φτάσει σήμερα τα 1.500 τ.μ.  



«Η υπόθεση ‘’βουβαλινό γάλα’’ δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο σε ένα άλλο γάλα. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι, ήταν κάτι απόλυτα καινούριο. Δεν υπήρχε προηγούμενη γνώση επί του αντικειμένου ούτε καν συμβουλή από κάποιον άλλο. Ήμασταν μόνοι. Τώρα το γνωρίζουμε καλά. Η γνώση αυτή όμως προέκυψε μετά από πολλή μελέτη, πολλή αναζήτηση και πολλές δοκιμές» λέει ο Γιάννης Μπέκας, που δεν σταμάτησε άλλωστε ποτέ να μαθαίνει και να διευρύνει το γνωστικό του υπόβαθρο. Μάλιστα, πριν από μια πενταετία πήρε και ένα MBA.



Η επόμενη γενιά της οικογένειας κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι προς το βουβαλινό γάλα. Μάλιστα, τόσο ο γιος όσο και η κόρη του Γιάννη Μπέκα έχουν τελειώσει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, δείχνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο και την οικογενειακή επιχείρηση.