Skip to main content

Οικολόγοι: Ανοιχτή η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε δημόσιο διάλογο τους φιλόζωους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις - Ζητούν δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις

Παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων, υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, καλώντας σε δημόσιο διάλογο τους φιλόζωους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διευκρινίζουν, «για μια ακόμη φορά», ποιο ήταν το σημαντικό στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση: να μην ανοίξει σε αναθεώρηση το Άρθρο 24, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. «Ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες, το Κτηματολόγιο και την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδιασμών», σχολιάζουν.

Τονίζουν, δε, ότι «τίποτε απολύτως δεν έχει χαθεί για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων». «Ούτε υπήρξε ούτε πρέπει να υπάρξει δίλημμα ανάμεσα στην προστασία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Με την κατοχύρωση του άρθρου 24 στην τωρινή μορφή του, ανοίγει ο δρόμος να προχωρήσει και η πρόταση για τα δικαιώματα των ζώων, με ένταξή τους στο άρθρο 5 ή στο Άρθρο 25, που εγκρίθηκαν ήδη για αναθεώρηση και αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων. Στην τελική μορφή των συγκεκριμένων άρθρων, η επόμενη αναθεωρητική Βουλή, μπορεί και πρέπει να προσθέσει και τις δεσμεύσεις για τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα, όπως συμβαίνει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος.

Καταλήγοντας, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους φιλόζωους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, ώστε η πρόταση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων να βρει τον δρόμο της μέσα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Καλούν επίσης το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να δεσμευτούν από τώρα σε αυτή την κατεύθυνση.