Skip to main content

Οικολογία Αλληλεγγύη: Αναδίπλωση η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ

Η Κίνηση τονίζει πως είναι «θετικό το ότι άνοιξε έστω και έτσι ο δημόσιος διάλογος» αναφορικά με τα αντλιοστάσια αποχέτευσης της εταιρείας.

«Αναδίπλωση» χαρακτηρίζει η «Οικολογία Αλληλεγγύη» τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ αναφορικά με την κλήση του πρώην προέδρου των εργαζομένων της εταιρείας, Κώστα Μαριόγλου, σε απολογία σχετικά με απόψεις που είχε εκφράσει παλαιότερα - σύμφωνα με την κίνηση - σε στρογγυλό τραπέζι για τα αντλιοστάσια αποχέτευσης της εταιρείας στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση κάνει λόγο για εγκατάλειψη από πλευράς της ετιαρείας της πειθαρχικής δίωξης του πρώην προέδρου και θεωρεί θετικό «το ότι άνοιξε έστω και έτσι ο δημόσιος διάλογος». Σε άλλο σημείο, ζητεί από την εταιρεία να της αποσταλεί ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη διαβούλευση επί του σχεδίου αναθεώρησης της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων - ΑΕΠΟ που εκπόνησε η ΕΥΑΘ, καθώς «παρά τις προσπάθειες που έγιναν κάτι τέτοιο δεν βρέθηκε ούτε στην Ανοιχτή Διακυβέρνηση (opengov.gr) ούτε στο site του ΥΠΕΝ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναδίπλωση προκύπτει από την απάντηση της ΕΥΑΘ σχετικά με τη λειτουργία των αντλιοστασίων αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τη ρύπανση του Δενδροποτάμου και την κλήση της για «εξηγήσεις» στον πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Κώστα Μαριόγλου.

Αν και η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν αναφέρεται σαφώς στη συνέντευξη Τύπου και στις ανακοινώσεις της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης» αλλά σε «δημοσιεύματα», είναι φανερό ότι η αναφορά της σε «δίκη προθέσεων» βάζει φρένο στην έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας και σηματοδοτεί την εγκατάλειψή της ως «παρανόηση». Αν συμβαίνει αυτό, τότε φαίνεται να θέτει το ζήτημα και πάλι στις πραγματικές του διαστάσεις και να επικροτεί τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο, επιλογή που θα μπορούσε η εταιρεία να ακολουθήσει εξαρχής.

Προφανώς και τα προβλήματα των 11 αντλιοστασίων αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο, που συντηρούνται πλημμελώς, της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής κόμβου Κ16 - Δενδροποτάμου για να μη ρυπαίνεται ο Θερμαϊκός και της σωστής λειτουργίας της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ, είναι χρονίζοντα και οι ευθύνες δύσκολα ανιχνεύονται. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση  της ΕΥΑΘ, που αναφέρει ότι «ακέραια την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων φέρει το ελληνικό δημόσιο (θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον πριν από 20 χρόνια)».

Όμως, όπως δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, «η γενικόλογη απόδοση ευθυνών στο "ελληνικό δημόσιο" και όχι σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία ή φορέα, είναι ενδεικτική της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που συνεχίζει να επικρατεί, με αποτέλεσμα η ρύπανση του Θερμαϊκού να συνεχίζεται. Και αυτή δεν αντιμετωπίζεται με κλήσεις σε απολογία».

Άλλωστε, στόχος του στρογγυλού τραπεζιού της, τονίζει η «Οικολογία - Αλληλεγγύη», δεν ήταν η επίρριψη ευθυνών αλλά η επισήμανση των προβλημάτων, η συζήτησή τους σε επιστημονική βάση, ώστε να ακουστούν όλες οι αντικρουόμενες απόψεις και η προσπάθεια δρομολόγησης λύσεων, μέσω συλλογικών δράσεων και πολιτικών. Γι' αυτό και η ερευνητική και ακαδημαϊκή πορεία του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ επέβαλλε τη συμμετοχή του ή έστω κάποιου αντιπρόσωπου του στο στρογγυλό τραπέζι. Αντ' αυτού, επέλεξε την απουσία και στη συνέχεια την απρόσωπη κλήση για έλεγχο ενός υπαλλήλου, που με βάση τη σημαντική συνδικαλιστική και δημόσια δράση του κατέθεσε τις απόψεις του, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Παρά την αρχική αντίδραση της διοίκησης ΕΥΑΘ ΑΕ, που φαίνεται πως αφέθηκε να παρασυρθεί από μικρόψυχες, αντιδημοκρατικές και εκδικητικές λογικές κακών συμβούλων, η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» θεωρεί θετικό το ότι άνοιξε έστω και έτσι ο δημόσιος διάλογος για αυτά τα θέματα. Και ελπίζει ότι οι πολίτες, οι κινήσεις της πόλης και οι φορείς θα έχουν άμεσα τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ΑΕΠΟ για τα αντλιοστάσια, το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης. Για να μη θεωρηθεί αυτό ως εκ των υστέρων πυροτέχνημα, δηλώνει πως αναμένει να της σταλεί από την ΕΥΑΘ και ο συγκεκριμένος ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την ηλεκτρονική διαβούλευση, μιας και παρά τις προσπάθειες που έγιναν κάτι τέτοιο δεν βρέθηκε ούτε στην Ανοιχτή Διακυβέρνηση (opengov.gr) ούτε στο site του ΥΠΕΝ.