Skip to main content

Οικολογία: Μετράνε τη ρύπανση μόνο τις μισές μέρες του χρόνου!

Διαφάνεια και πρόληψη για τους ρύπους στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ζητεί η περιφερειακή παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καταγράφουν επίσημα, κατά μέσο όρο, μετρήσεις μόνο τις μισές μέρες του χρόνου, αποκαλύπτει και καταγγέλλει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την κίνηση, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην «Ετήσια έκθεση ποιότητας της ατμόσφαιρας 2018».

«Ενώ είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ειδικά σε αυτούς που κατοικούν στα δυτικά, πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα της πόλης από τους αέριους ρύπους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και η ατμόσφαιρα της πόλης είναι "πεντακάθαρη"», δηλώνει ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι απαράδεκτο να γίνονται μετρήσεις μόνο τις μισές μέρες του χρόνου αλλά και να μην καταγράφονται όλοι οι ρύποι, να μη δημοσιοποιούνται online όλες οι μετρήσεις των σταθμών αλλά και τα συγκεντρωτικά στοιχεία τους να δημοσιοποιούνται κρυπτογραφημένα. Δεν καθαρίζει έτσι η ατμόσφαιρα της πόλης αλλά με διαφάνεια και ρηξικέλευθες πολιτικές πρόληψης», λέει.

Η έκθεση καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία των αέριων ρύπων σε 30 σταθμούς μέτρησης σε όλη την Ελλάδα. Υπεύθυνοι φορείς για τη λειτουργία των σταθμών είναι οι Περιφέρειες ενώ στην περιοχή της Αθήνας το ΥΠΕΝ.


Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη, τη χαμηλότερη μέση ετήσια πληρότητα μετρήσεων έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 49% (6 σταθμοί μέτρησης), ακολουθεί η Περιφέρεια Ηπείρου με 67% (2 σταθμοί μέτρησης), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με 70% (4 σταθμοί μέτρησης), το ΥΠΕΝ με 86% (15 σταθμοί μέτρησης), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με 93% (2 σταθμοί μέτρησης) ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας μετρήσεων 100% (2 σταθμοί μέτρησης) έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από τα στοιχεία της έκθεσης του ΥΠΕΝ προκύπτει, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, και πλήθος άλλων στοιχείων, όπως:

- Δεν υπάρχουν σταθμοί μέτρησης σε όλη την Ελλάδα.
- Δεν καταγράφονται όλοι οι ρύποι που προβλέπει η Νομοθεσία.
- Μεγάλο ποσοστό της ρύπανσης από τα μικροσωματίδια PM10 το ΥΠΕΚΑ την αποδίδει στη «σκόνη από τη Σαχάρα».
- Η μικρή πληρότητα μετρήσεων σε αρκετούς σταθμούς αλλοιώνει την εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση μίας και για ορισμένους ρύπους υπάρχουν οριακές τιμές υπερβάσεων σε αριθμό ημερών ανά έτος.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν δημοσιοποιούνται online οι μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επίσης, τα συγκεντρωτικά στοιχεία των μετρήσεων όλων των σταθμών μέτρησης εξακολουθούν να δημοσιοποιούνται κρυπτογραφημένα, παρόλο που το έχουν καταγγείλει στο παρελθόν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, τονίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

«Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που δέχεται ατμοσφαιρική ρύπανση και από τη λειτουργία βιομηχανιών, διυλιστηρίου κ.α. δίπλα στην πόλη, ενώ οι αρμόδιοι υπόσχονται διαρκώς πως θα αναβαθμιστεί η λειτουργία των σταθμών μέτρησης, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», καταλήγει.