Skip to main content

Εικόνα εγκατάλειψης στα γήπεδα του Ποσειδωνίου - Το σχέδιο αναβάθμισης

Παρότι τα γήπεδα βρίσκονται σε ένα άκρως προνομιακό σημείο, μπροστά στη θάλασσα του Θερμαϊκού, τα σημάδια της παλαιότητας και της φθοράς είναι εμφανή.

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στο Ποσειδώνιο, στη Θεσσαλονίκη.

Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις μπασκέτες οι οποίες άλλες είναι δίχως δίχτυ, άλλες είναι ξεχαρβαλωμένες και άλλες σπασμένες. Παράλληλα, πολλές διαγραμμίσεις έχουν ξεθωριάσει ενώ τα τσιμεντένια δάπεδα είναι φθαρμένα και έχουν αρχίσει να χορταριάζουν σε σημεία. η περίφραξη σε αρκετά σημεία λυγίζει, ενώ, αντίστοιχα, ο περιβάλλων χώρος έχει σκουπίδια και η βρύση που υπάρχει εκεί είναι σπασμένη. Ακόμα, τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες που βρίσκονται πίσω από αυτά δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Παρότι τα γήπεδα βρίσκονται σε ένα άκρως προνομιακό σημείο δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να αθλούνται μπροστά από τη θάλασσα του Θερμαϊκού, τα σημάδια της παλαιότητας και της φθοράς είναι εμφανή.

Όπως τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης των Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, το τελευταίο διάστημα διορθώθηκαν κάποια από τα προβλήματα καθώς αποψιλώθηκε ο χώρος όπου υπήρχε άναρχη βλάστηση και επιδιορθώθηκε ο φράχτης ο οποίος είχε παντού τρύπες. «Κλείσαμε 13 τρύπες, περάσματα από τα οποία έμπαινε κόσμος χωρίς έλεγχο», είπε. Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας, σημείωσε πως καθημερινά έρχεται συνεργείο που καθαρίζει τον χώρο προσθέτοντας πως μετά από κάποιο σημείο τίθεται θέμα προσωπικής ευθύνης αναφορικά με το κατά πόσο οι αθλούμενοι που επισκέπτονται τον χώρο φροντίζουν να τον κρατούν καθαρό.

Τα ιστορικά γηπεδάκια, τα οποία ήρθαν στην πόλη τη δεκαετία του '80, συγκεντρώνουν καθημερινά δεκάδες νέους. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρογλου, τα απογεύματα μαζεύονται περίπου 100-200 άτομα, ενώ πριν τον κορωνοϊό το νούμερο αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο φτάνοντας τους 300 και 400 αθλούμενος ημερησίως. Για πολλούς τα γήπεδα αυτά ήταν το σημείο όπου πέρασαν την εφηβική τους ηλικία μαθαίνοντας και παίζοντας μπάσκετ ατελείωτα απογεύματα με τις παρέες τους.

Νέα γήπεδα και εξωτερικά μηχανήματα άσκησης

Όπως τόνισε ο κ. Πέτρογλου, η κατάσταση στα γήπεδα πρόκειται να αλλάξει άρδην σύντομα καθώς έχει η επιτροπή διοίκησης έχει ήδη υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία οκτώ ανακαινισμένων γηπέδων που θα πάρουν τη θέση των σημερινών αλλά και τη δημιουργία ενός εξωτερικού χώρου άθλησης με μηχανήματα, στον κενό χώρο δίπλα στο κολυμβητήριο. Στα νέα γήπεδα θα υπάρχει ειδικό δάπεδο το οποίο θα αντικαταστήσει το ακατάλληλο τσιμεντένιο.

Το μόνο που απομένει για να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου είναι να υπογραφεί η σύμβαση και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία θα δώσει και το μεγαλύτερο ποσό για την ανακατασκευή των γηπέδων, δηλαδή 70.000 ευρώ από το σύνολο των 82.000. Ο κ. Πέτρογλου σημείωσε πως, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την εύρεση του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη αναμόρφωση των γηπέδων είχε γίνει πριν από περίπου 15 χρόνια. Το αθλητικό κέντρο του Ποσειδωνίου εκτείνεται σε περίπου 70 στρέμματα στην ανατολική παραλιακή πλευρά της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μαρία Κάλλας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε το 1978 με αγώνες κολύμβησης των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Στεγάζει τρεις δεξαμενές κολύμβησης (δυο σκεπαστές, 50 μ. και εκμάθησης, καθώς και μια 50μ. υπαίθρια), με αντίστοιχους χώρους κερκίδων, γυμναστήριο, κυλικείο, αποδυτήρια, ιατρείο, γραφεία κτλ. Περιλαμβάνει επίσης ανοικτά και σκεπαστά γήπεδα τένις, καθώς και ανοικτούς χώρους αθλοπαιδιών.

 

Παλαιότερες πανοραμικές φωτογραφίες του αθλητικού χώρου